Guerra a Europa

El president de la Xina, Xi Jinping, visitarà Rússia tres dies la setmana que ve

Pequín adverteix que mantindrà la seva «posició objectiva i justa sobre la crisi d’Ucraïna» i que treballarà per a la pau

El president de la Xina, Xi Jinping, visitarà Rússia tres dies la setmana que ve

SERGUÉI BOBYLEV / SPUTNIK / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president xinès, Xi Jinping, arribarà a Rússia dilluns vinent en una visita oficial de tres dies, ha anunciat el Kremlin. «En les converses s’abordaran temes actuals del desenvolupament de les relacions d’associació i interacció estratègica entre Rússia i la Xina», assenyala el comunicat.

Per la seva banda, el portaveu d’Exteriors xinès, Wang Wenbin, ha puntualitzat que el viatge de Xi serà «una visita de pau», que Pequín «mantindrà la seva posició objectiva i justa sobre la crisi d’Ucraïna» i que «exercirà un paper constructiu en la promoció de converses de pau».

«La visita versarà sobre l’amistat i té per objectiu aprofundir la confiança mútua entre els dos països. Els dos líders intercanviaran punts de vista sobre la seva cooperació pragmàtica i preocupacions comunes i continuaran impulsant la connectivitat partint dels projectes de les noves rutes de la seda i de la Unió Econòmica Euroasiàtica», ha dit Wang.

Així mateix, els dos països treballaran per «salvaguardar conjuntament l’estabilitat de la cadena industrial, aprofundir els intercanvis en tots els nivells per consolidar la seva amistat, promoure la cooperació i injectar més energia positiva a la recuperació econòmica mundial», segons Wang.

L’ambigüitat de Pequín

Mentrestant, el Kremlin ha assegurat que els dos mandataris debatran sobre «temes d’actualitat» relacionats amb el «futur desenvolupament de l’associació integral i la cooperació estratègica entre Rússia i la Xina». La Xina insisteix que les estretes relacions entre Pequín i Moscou «no amenacen cap país» i que «fan avançar la multipolarització del món».

L’any passat, Xi i Putin van estrènyer el seu vincle pocs dies abans que esclatés la guerra en Ucraïna, sobre la qual Pequín ha mantingut una postura ambigua demanant «respecte per a la integritat territorial de tots els països», inclòs Ucraïna, i «atenció per a les legítimes preocupacions de tots els països», amb referència a Rússia.

Pequín va emetre recentment una declaració sobre el que denomina «conflicte» a Ucraïna, en el qual defensa el respecte a la sobirania de tots els països, l’abandonament de la «mentalitat de guerra freda» i un alto el foc.

També va cridar a la «moderació» per «evitar que la situació es descontroli» i derivi en un conflicte nuclear, proposta criticada per Occident per posar al mateix pla «l’agressor i l’agredit».

Notícies relacionades

Pequín no ha recolzat explícitament Moscou, però sí que s’ha oposat a les sancions contra Moscou perquè «no solucionen els problemes».

Durant una reunió celebrada a l’Uzbekistan a finals de l’any passat, Putin va valorar el fet que Pequín hagi mantingut sempre «una postura equilibrada» sobre Ucraïna, si bé va admetre «preguntes i preocupacions» de la Xina.