83 palestins assassinats el 2023

Israel mata quatre palestins a Jenín

En una incursió a plena llum del dia, agents de l’exèrcit encoberts han abatut dos membres buscats de la milícia gihad islàmic, que ha provocat una vintena de ferits i la mort d’un adolescent de 16 anys

Israel mata quatre palestins a Jenín

RANEEN SAWAFTA / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

A Jenín, no hi ha treva per plorar els morts. Les forces armades d’Israel han matat quatre palestins en una nova incursió aquest dijous a la ciutat de la Cisjordània ocupada. Entre les víctimes mortals, hi ha un jove de 16 anys. A més, més d’una vintena de persones han resultat ferides pels trets. Quatre continuen en estat de gravetat. Aquesta batuda, a plena llum del dia al centre de l’urbs al nord dels territoris ocupats, ha fet augmentar el comptador de palestins morts a 83 des de començament d’any. 

Els fets que han passat a Jenín suposen l’últim vessament de sang per part de l’Exèrcit israelià després de l’augment de batudes en localitats palestines. Les tropes han confirmat haver matat dos membres buscats de la milícia gihad islàmic i una tercera persona, que va morir «després d’intentar atacar les forces amb una palanca». En les dures imatges compartides a les xarxes socials, es veu com un agent israelià encobert dispara a boca de canó al cap un home ferit a terra. 

Jenín és conegut com un dels bastions de la resistència armada palestina. Israel freqüentment fa incursions militars a l’àrea. Cada vegada són més els joves palestins que decideixen unir-se a les files de grups militants en resposta a la creixent violència per part de les tropes israelianes. Aquest 2023, la tensió ha augmentat als dos bàndols amb 83 palestins assassinats i 14 persones mortes en atacs palestins contra israelians. Aquesta batuda té lloc un dia després que l’Autoritat Palestina anunciés la seva participació en una reunió de seguretat amb Israel a Sharm al-Sheikh aquest diumenge.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la població palestina mira amb recel els seus representants polítics per acudir a una trobada que també inclou representants d’Egipte, Jordània i els Estats Units. Mentrestant, a Jenín, se succeeixen els funerals després que a finals de febrer la ciutat patís una de les més letals batudes durant anys amb una desena de palestins assassinats per l’Exèrcit israelià. El Ministeri de Salut palestí ha identificat tres dels morts aquest dijous, com Yusef Shrim, de 29 anys, Nidal Khazim, de 28, Luay al Zughair, de 37, i Omar Awadin, de 16. L’adolescent no ha participat en els enfrontaments i es trobava dins d’un negoci familiar. 

Nabil Abu Rudeineh, un portaveu del president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha condemnat l’«assassinat brutal» de quatre palestins. «Aquestes contínues accions agressives israelianes confirmen que Israel no està interessat en absolut a calmar la situació i evitar que esclati», ha denunciat. Des de la Franja de Gaza, Hamàs ha qualificat els assassinat de «crim» que no quedarà sense resposta i el gihad islàmic ha promès fer que Israel «pagui el preu» d’aquestes pèrdues.