La invasió russa

Abatut a Ucraïna un dron armat d’origen xinès i que es pot comprar a Alibaba

WILLIAM RIO ROSADO / EFE

Abatut a Ucraïna un dron armat d’origen xinès i que es pot comprar a Alibaba
Abatut a Ucraïna un dron armat d’origen xinès i que es pot comprar a Alibaba

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Soldats ucraïnesos han trobat al seu territori les restes del que aparentment és un dron d’ús civil fabricat per una companyia xinesa, modernitzat i armat, presumptament utilitzat per Rússia, segons informa aquest dijous la cadena CNN. El dron va ser abatut en un bosc ucraïnès –no en concreten la localització– i soldats d’Ucraïna en van mostrar les restes a periodistes de la cadena nord-americana després d’assegurar que l’havien fet caure amb les seves armes automàtiques AK-47.

Segons la CNN, es tractava d’un dron Mugin-5, un vehicle aeri no tripulat (UAV) fabricat per una companyia xinesa amb seu a la ciutat portuària de Xiamen, a la costa est del país asiàtic. La cadena cita alguns bloguers especialitzats en tecnologia que asseguren que aquests artefactes es coneixen com a «drons Alibaba», ja que han estat disponibles per a la venda per uns 15.000 dòlars en llocs web del mercat xinès, inclosos els distribuïdors Alibaba i Taobao.

La companyia Mugin Limited va confirmar a CNN que es tractava del fuselatge d’un aparell de la seva fabricació i va qualificar l’incident de «profundament desafortunat».

Per a la cadena, es tracta de l’exemple més recent de l’ús d’un dron civil que s’està modernitzant i armant per ser utilitzat en la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, un senyal que els patrons de guerra utilitzats per Moscou canvien ràpidament.

Els soldats ucraïnesos van explicar als reporters que el dron volava a molt baixa altura quan va ser localitzat i prou a prop com per fer-lo caure amb armes automàtiques, i que l’artefacte havia sigut adaptat per portar una bomba.

El dron comercial armat no tenia cap càmera instal·lada, cosa que significa que no podria haver sigut utilitzat per a la vigilància, i essencialment el fa similar a una «bomba tonta», segons Chris Lincoln-Jones, oficial retirat de l’Exèrcit britànic i especialista en drons consultat per la cadena nord-americana.

Notícies relacionades

«Aquest dron en particular que hem estat veient seria molt més efectiu si tingués una càmera decent», va dir Lincoln-Jones.

Va afegir que aquest incident del dron comercial afegeix més evidència a la teoria que Rússia no és la superpotència militar que el món podria haver esperat.