Tragèdia ferroviària

Grècia es paralitza davant una vaga general del sector públic per l’accident de ferrocarril

Totes les grans ciutats del país hel·lè s’han omplert aquest dimecres de desenes de milers de manifestants en protesta pel mal estat de la xarxa ferroviària grega

Grècia es paralitza davant una vaga general del sector públic per l’accident de ferrocarril

LOUISA GOULIAMAKI / AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els carrers del centre d’Atenes, Salònica i les altres grans ciutats gregues s’han omplert aquest dimecres de manifestants en una jornada de vaga general del sector públic grec en protesta per la mort, la setmana passada, de 57 persones en un accident de ferrocarril en la línia que connecta les dues grans ciutats del país. 

Els manifestants culpen el Govern grec de «deixadesa, falta d’inversió en seguretat i falta d’empleats» a la xarxa ferroviària hel·lena, cosa que va provocar, segons les protestes, l’accident de dimarts de la setmana passada, el més mortífer a Europa en els últims 25 anys

«No seguirem amb vida per sort. Volem viure com vulguem. ¡Assassins!», deien algunes pancartes a la plaça Sintagma d’Atenes, just davant del Parlament grec. La vaga, tot i que tan sols ha sigut convocada pel principal sindicat de treballadors públics del país, ha sigut seguida per moltes altres organitzacions: escoles i universitats han tancat també les seves portes aquest dimecres. 

Des de dimarts passat, cap tren funciona a Grècia. Aquest dimecres tampoc ho han fet els serveis de ferri —claus en la comunicació del país— i els serveis de metro a les grans ciutats. A Atenes, el metro tan sols ha funcionat durant unes quantes hores al matí: no era una mesura de serveis mínims, sinó una manera de facilitar que els manifestants poguessin arribar a la plaça de Sintagma i a les altres places menors on han sigut convocades més manifestacions.

Abans de l’accident, l’executiu del primer ministre grec, el conservador Kyriakos Mitsotakis, tenia planejat anticipar les eleccions parlamentàries previstes per al juliol d’aquest any al 9 d’abril, una data que ara ha quedat completament en l’aire. El risc per a l’executiu de Mitsotakis és gran: malgrat que els sondejos li donaven una victòria —tot i que ajustada— sobre la Syriza d’Alexis Tsipras, diversos escàndols en els últims mesos, com el de l’espionatge a periodistes i polítics, han danyat severament la popularitat del primer ministre grec. 

Reobertura a finals de març

Notícies relacionades

Reobertura a finals de març«Cap tren es posarà en marxa fins que no hàgim portat el nivell de seguretat al màxim possible. Esperem poder haver completat les nostres tasques a finals de març», ha dit aquest dimecres el nou ministre de Transport grec, Yorgos Gerapetritis, que va substituir l’1 de març Kostas Karamanlís, l’anterior ministre, que va dimitir després de l’accident. 

Fins ara, tan sols una persona, el cap de l’estació de trens de Larisa, on es va produir l’accident, ha sigut posada en presó preventiva per un suposat acte de «negligència i homicidi imprudent». No obstant, segons informa aquest dimecres el diari grec ‘Kathimerini’, tres homes més estan sent investigats per tenir també responsabilitat penal sobre les 57 morts. Segons el diari, els investigats són dos caps d’estació més i un inspector del Ministeri de Transports grec.

Temes:

Grècia Atenes