Guerra a l’est d’Europa

Guterres viatja a Ucraïna per tractar amb Zelenski la pròrroga de l’acord del gra

El secretari general de l’ONU es reunirà aquest dimecres amb el president d’Ucraïna

Guterres viatja a Ucraïna per tractar amb Zelenski la pròrroga de l’acord del gra

SERGEY DOLZHENKO / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha arribat aquest dimarts a Polònia i demà viatjarà a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i tractar, entre altres assumptes, la pròrroga de l’acord per a l’exportació de gra pel mar Negre.

La visita a Ucraïna serà la tercera que Guterres fa l’últim any i el cap de les Nacions Unides té previst estar de tornada a Nova York dijous, segons ha indicat el seu portaveu en un breu comunicat.

L’anomenat Acord del Mar Negre, que facilita la sortida de cereals i altres productes alimentaris ucraïnesos als mercats internacionals, ha sigut una de les principals iniciatives de l’ONU en el marc de la guerra i expirarà el 18 de març llevat que totes les parts acceptin prolongar-lo.

Aquest acord, tancat el 22 de juliol i renovat a mitjans de novembre sota la mediació de l’ONU i Turquia, tenia per objectiu rellançar les exportacions des dels ports d’Ucraïna dels cereals bloquejats pels combats i va permetre pal·liar la crisi alimentària mundial provocada per la guerra. En total, s’han exportat uns 20 milions de tones de cereals.

Paper de mediador

No han transcendit altres detalls sobre aquest viatge de Guterres, el tercer després dels fets a l’abril i l’agost.

Notícies relacionades

En el primer aniversari de l’esclat de la guerra, el 24 de febrer, el secretari general de l’ONU va denunciar davant el Consell de Seguretat el patiment del poble ucraïnès des de fa un any, resumint-lo en poques paraules: la seva «vida és un autèntic infern». El conflicte «ha causat mort, destrucció i desplaçaments a gran escala», i ha provocat «un patiment incalculable», va declarar Guterres davant els 15 membres del Consell.

Durant 12 mesos, Guterres s’ha ofert regularment per a un possible paper de mediador entre Kíiv i Moscou si tots dos països volen iniciar un diàleg.