Catàstrofe ferroviària

Protestes i vaga ferroviària a Grècia després del pitjor accident de tren del país

Centenars de manifestants critiquen les conseqüències de la privatització del servei

Protestes i vaga ferroviària a Grècia després del pitjor accident de tren del país

EUROKINISI / ZUMA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Mentre els morts pel xoc de trens a Grècia han augmentat ja a 42, els sindicats d’empleats ferroviaris han anunciat una vaga de 24 hores aquest dijous pel deteriorament de les condicions de treball del sector i per criticar que l’únic detingut sigui un empleat de l’empresa estatal de trens. Està previst que avui dijous es presenti davant la fiscalia el cap de l’estació de Làrissa, un home de 59 anys que, segons informen els mitjans locals, va reconèixer que va cometre un error quan va situar el tren de passatgers a la mateixa via per on viatjava en direcció oposada el tren de càrrega. Va adduir que se sentia fatigat per la càrrega de treball.

El nombre de morts per la col·lisió de dos trens que es va produir dimarts a la nit al nord de Làrissa, a la Grècia central, ascendeix ja a 42, i els equips de rescat continuen buscant cadàvers a les restes dels ferrocarrils. Els bombers estan centrant les seves tasques avui al tercer vagó del tren de passatgers, un dels més destruïts.

Mentrestant, els treballadors dels ferrocarrils i del metro d’Atenes han anunciat una vaga de 24 hores aquest dijous per denunciar «la crònica manca de respecte mostrada pels diferents Governs» al sector ferroviari, cosa que, segons denuncien, «va ocasionar el resultat tràgic» de dimarts.

El malestar ciutadà s’ha reflectit també en una protesta que es va produir dimecres a la nit davant les oficines d’Hellenic Train a Atenes, l’empresa que opera els ferrocarrils a Grècia. Centenars de manifestants van acusar el Govern per la privatització de la companyia el 2017. Es van registrar diferents aldarulls quan un grup va tirar còctels molotov a la policia, que va respondre amb gasos lacrimògens.

Molts joves universitaris

El sinistre es va produir poc abans de la mitjanit de dimarts, hora local (22.00 GMT), quan dos trens –un amb 342 passatgers i 10 empleats ferroviaris i un altre de càrrega amb dos maquinistes– van xocar a prop de la petita localitat de Tempe, a uns 300 quilòmetres d’Atenes.

Almenys 57 persones continuen hospitalitzades, sis, a cures intensives. Moltes de les víctimes eren joves universitaris que tornaven a Salònica després d’un pont festiu.

Notícies relacionades

Segons el diari grec ‘Kathimerini’, totes les persones que són a l’uci són joves d’entre 21 i 26 anys.

Els ferrocarrils de Grècia, Hellenic Train, estan operats per la companyia estatal italiana Ferrovie dello Stato Italiane. El tren de passatgers cobria la ruta Atenes-Salònica, i el tren comercial, que probablement transportava xapes metàl·liques, cobria la ruta Salònica-Atenes.