Accident ferroviari

Almenys 38 morts a Grècia al xocar un tren de passatgers i un mercaderies

El cap d’estació de Larissa, al centre del país, ha quedat detingut i acusat d’homicidi involuntari

El primer ministre apunta a un «tràgic error humà» i el ministre de Transports dimiteix per «honrar la memòria de les víctimes»

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Grècia s’ha despertat aquest dimecres colpejada per una tràgica notícia. Almenys 38 persones han mort i més de 70 han hagut de ser hospitalitzades a causa del pitjor sinistre ferroviari patit al país hel·lèun dels més greus a Europa en l’última dècada–, quan un comboi de passatgers i un de mercaderies van xocar frontalment dimarts a la nit al circular per la mateixa via als voltants de la localitat de Tempe, al centre del país. En una compareixença a la televisió, el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, ha apuntat a un «tràgic error humà» com a causa de l’accident. La detenció del cap de l’estació de Larissa (Grècia central) avala aquesta hipòtesi.

L’arrestat és un home de 59 anys i està acusat de delictes d’homicidi involuntari. En la seva declaració davant la policia, recollida per la premsa local, el cap d’estació va dir que va ordenar el canvi de via però que el sistema no li va respondre. La repercussió del sinistre també ha arribat a l’esfera política amb la dimissió del ministre de Transport. «És el mínim que podia fer per honrar la memòria de les víctimes», ha dit Kostas Karamanlis per, tot seguit, assumir la responsabilitat dels «fracassos de llarg recorregut» de l’Estat. 

Els equips de socors han advertit des del primer moment que el nombre de morts podria augmentar perquè hi ha vagons ja inexistents, polvoritzats per la virulència del xoc. Molts morts són joves que tornaven a casa després d’un cap de setmana llarg a Tessalònica.

Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

La investigació inicial apunta que el tren de passatgers, on viatjaven 350 persones recorrent la ruta entre les localitats de Tessalònica (nord) i Làrissa (centre), s’ha desviat per error a una altra via per la qual circulava el comboi comercial. La forta col·lisió ha provocat que tres dels vagons amb passatgers a bord descarrilessin i s’incendiessin. El tren comercial, amb ruta entre Tessalònica i Atenes, transportava plaques metàl·liques

Vagons polvoritzats

Els dos trens, operats per Hellenic Train, circulaven a gran velocitat quan es va produir l’impacte, així que els respectius conductors i altres membres de les dues tripulacions, clau per aclarir els fets, han mort. L’extrema violència del xoc ha deixat polvoritzats els primers vagons dels dos combois.

Els testimonis dels que han pogut salvar la vida coincideixen en descripcions com haver viscut un «terratrèmol» precedit per un fort «terrabastall». «La gent va començar a trencar els vidres per sortir dels vagons, el pànic era total», ha explicat un supervivent a la cadena Skai. Com el seu testimoni, desenes.

Les autoritats esperen tenir més informació sobre les causes que van conduir al sinistre quan arribin a les seves mans les converses gravades en els crítics minuts previs al moment de la col·lisió. «Em comprometo que s’aclareixin les causes d’aquesta tragèdia. Farem tot el possible perquè no passi mai més una cosa com aquesta», va dir el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, que al matí s’ha desplaçat al lloc del sinistre.

En el marc de la investigació ordenada per la fiscalia, també han prestat testimoni dos funcionaris ferroviaris més, mentre que el responsable de l’empresa Hellenic Train ha sigut interrogat per la policia.

Més de 1.000 graus centígrads

El governador regional de Tessàlia, Kostas Agorastos, ha detallat que entre els ferits abunden les cremades perquè els compartiments incendiats han arribat a temperatures que superaven els 1.000 graus centígrads.

«Tenia la sensació que alguna cosa no anava bé quan ens vam aturar», ha relatat un passatger a la cadena de televisió Mega, per afegir: «El conductor ens va dir que ens retardaríem uns 15 minuts perquè era via única». Segurament, reflexiona ara, haurien d’haver trigat més a sortir i pensa que s’ha produït un error en la coordinació.

Notícies relacionades

Les tasques de socors no han sigut fàcils a causa de les pèssimes condicions en què han quedat les zones sinistrades. Al voltant de 150 bombers i 40 ambulàncies, així com efectius de l’Exèrcit, han sigut desplaçats al lloc del sinistre. Grues i mecànics han ajudat a netejar la runa i a aixecar els vagons bolcats.

Una «tragèdia inimaginable». Són paraules de la presidenta grega, commocionada, igual com els seus conciutadans, pel succés. El Govern ha declarat tres dies de dol.