Viatge a Londres

Von der Leyen i Sunak es reuniran aquest dilluns per negociar el protocol irlandès

La primera reunió d’aquesta nova fase es farà aquest dilluns a la localitat de Berkshire, al sud del Regne Unit

Von der Leyen i Sunak es reuniran aquest dilluns per negociar el protocol irlandès

Reuters/Steve Reigate

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, han acordat aquest diumenge continuar «en persona» les negociacions per aconseguir «solucions pràctiques i compartides» sobre el Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord. La primera reunió d’aquesta nova fase es farà aquest dilluns a la localitat de Berkshire, al sud del Regne Unit.

«Avui, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, han acordat continuar el seu treball en persona cap a solucions pràctiques i compartides per a la gamma de desafiaments complexos al voltant del Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord», indica la declaració conjunta publicada per la Comissió Europea a Brussel·les.

«El primer ministre, Rishi Sunak, i jo hem acordat continuar treballant en persona cap a solucions pràctiques compartides sota el Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord. Per tant, demà em reuniré amb el primer ministre al Regne Unit», va tuitejar Von der Leyen, amb un enllaç a la declaració conjunta i amb una foto de les banderes de la Unió Europea i el Regne Unit.

La política alemanya i el dirigent britànic van mantenir el dia 18 una trobada en persona en els marges de la Conferència de Seguretat de Munic (Alemanya), en què van acordar continuar negociant per resoldre els punts pendents del protocol.

Von der Leyen i Sunak van coincidir llavors que s’havia avançat bé a la recerca de solucions, tot i que van considerar que es necessitava un treball «intensiu» d’àmbit «oficial i ministerial».

Aquest treball intensiu l’ha capitanejat des d’aleshores per part europea el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, que els últims dies ha mantingut trobades presencials i per videoconferència amb els ministres britànics d’Exteriors, James Cleverly, i per a Irlanda del Nord, Chris Heaton-Harris.

Declaracions del viceprimer ministre

Aquest diumenge, el viceprimer ministre britànic, Dominic Raab, va dir que un acord de la UE sobre Irlanda del Nord era «a punt» de tancar-se i que serà «qüestió de dies, no de setmanes».

En una entrevista al canal Sky News, Raab va avançar que, segons els termes del que s’ha negociat amb Brussel·les, el paper del Tribunal Europeu de Justícia «es limitarà de forma significativa» per resoldre les possibles disputes entre la UE i el Regne Unit a Irlanda del Nord.

El «número dos» de l’Executiu també va avançar que el Gabinet del primer ministre, Rishi Sunak, renunciarà a impulsar la llei que permetria trencar parts del protocol de manera unilateral.

Les declaracions de Raab arribaven després que Sunak assegurés en una entrevista publicada avui al dominical ‘Sunday Times’ que el seu Govern «ho està donant tot» per «acabar els assumptes pendents del Brexit». Els senyals que l’acord sembla pròxim també van arribar la vigília des de Dublín.

«S’ha de fer un últim esforç per aconseguir-ho»

El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, va assegurar dissabte que les negociacions entre Brussel·les i Londres per reformar el Protocol nord-irlandès «estan arribant al final».

«Ara s’ha de fer un últim esforç per aconseguir-ho, perquè els beneficis són enormes: ens permetria tornar a posar en marxa l’Assemblea (autonòmica) al Nord, fer que l’Acord de Divendres Sant funcioni i establir unes bases molt més positives per a la relació entre el Regne Unit, Irlanda i la UE», va manifestar el líder irlandès a la premsa.

La província britànica d’Irlanda del Nord continua sense Govern pel rebuig de la segona força, el Partit Democràtic Unionista (DUP), a integrar-se en un executiu d’unitat amb la formació més votada, el nacionalista Sinn Féin, fins que no es reformi el protocol.

Al Regne Unit, els diputats del governant Partit Conservador han rebut l’ordre d’estar presents en la sessió de dilluns de la Cambra dels Comuns (Baixa), presumptament per avalar el pacte que Londres i Brussel·les ultimen per tancar la seva relació post Brexit.

Notícies relacionades

El protocol, ideat per evitar una frontera física entre les dues irlandes, manté Irlanda del Nord dins el mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE es porten a terme en els punts d’entrada nord-irlandesos, cosa que comporta una nova burocràcia que afecta el comerç.

Aquesta frontera comercial situada al mar d’Irlanda és així mateix una barrera política per a la comunitat unionista, que afirma que posa en perill la relació de la província amb la resta del Regne Unit.