Guerra d’Ucraïna

Marc Marginedas , des d’Ucraïna: Nandi, el valencià que ha vingut a Ucraïna a lluitar «per la pau a Europa»

Integrat a la Legió Georgiana, aquest antic membre de les Forces Especials equipara la seva missió al país eslau a «gairebé defensar Espanya»

Marc Marginedas , des d’Ucraïna: Nandi, el valencià que ha vingut a Ucraïna a lluitar «per la pau a Europa»

MARC MARGINEDAS

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Està visiblement satisfet, es podria dir que fins i tot entusiasmat, una circumstància que delata l’ampli somriure d’orella a orella que mostra durant tota l’entrevista. En el fons, està complint «el somni de la seva vida», que es resumeix a exercir la professió de militar i posar en pràctica tot el que ha après durant el seu pas per les Forces Especials espanyoles ja fa algun temps, en un conflicte en què, a més, les coses estan clares i segons la seva opinió està ben definit qui és l’agressor i qui l’agredit. Va abandonar Espanya d’esquitllentes, sense que se n’assabentés ni tan sols la seva dona, a qui va telefonar quan ja era a Ucraïna, un país que, segons creu, «necessita en aquests moments l’ajuda» d’Occident i on s’estan dirimint coses tan transcendentals com «la pau a Europa». Des de fa unes setmanes, Nandi, com es coneix aquí aquest valencià cepat i alt, s’ha integrat a la Legió Georgiana, una força multinacional comandada per Mamuka Mamulashvili i en què combaten voluntaris procedents d’entre 25 i 30 països.

«És una sort estar integrat a la Legió Georgiana; tot i que tenim una barrera important amb l’idioma els georgians i els espanyols som molt semblants; a més, estem a les ordres de Mamulashvili; és un excel·lent comandant», assegura des d’un punt indeterminat del front sud d’Ucraïna, que ha demandat que no es reveli. Mamuka Mamulashvili és potser un dels comandaments militars més carismàtics i amb més experiència que lluiten en el bàndol ucraïnès. Amb 14 anys, va combatre en la guerra d’Abkhàzia que va enfrontar les forces governamentals del seu país i els separatistes d’aquesta regió el 1992 i 1993, una revolta atiada des de la veïna Federació Russa. Va participar també en la primera guerra txetxena en el bàndol rebel, i el 2013 es va traslladar a Ucraïna per recolzar les autoritats emergides de l’Euromaidan, fundant llavors la unitat que ara dirigeix.

Contracte i salari

Notícies relacionades

Nandi ha firmat un contracte i cobra un salari com a soldat, però intenta dissipar qualsevol possible comparació amb un mercenari, a qui li és igual la causa per la qual lluita i que únicament està motivat per una paga: «No conec ningú que sigui aquí pel sou», proclama a viva veu en un moment de la trobada. Té dona i dos fills, la primera es va emportar un gran disgust quan se’n va assabentar de la notícia, tot i que el seu fill noi sembla entendre millor la seva necessitat de combatre. En qualsevol moment, per causes de salut, pot rescindir l’acord i tornar a casa, tot i que no té cap intenció de fer-ho. La tornada, això sí, li pot causar problemes legals amb les autoritats judicials espanyoles, tot i que la creixent implicació del nostre país en el conflicte li genera calma. «He parlat amb dos advocats, al principi sí que podria tenir problemes, però a partir del moment que Espanya envia armes, tinc una sensació de tranquil·litat, segons les notícies que em donen (els lletrats)», destaca.

La petita frustració de Nandi en el temps que porta desplegat va aparèixer al comprovar que l’enfrontament d’Ucraïna és sobretot una guerra «entre artilleries», en unes operacions militars en què tenen poc pes els combats cos a cos. Però ell va «aquí i allà», segons disposin els comandaments militars de la unitat multinacional a la qual s’ha integrat. I durant la conversa no emergeix cap indici de dubte sobre la conveniència de la seva presència al país eslau. Defensar Ucraïna de la invasió russa «és una mica com defensar Espanya», sentencia.