Succés al sud de França

Mor una professora apunyalada per un alumne al País Basc francès

L’incident va tenir lloc a l’institut catòlic Sant Tomàs d’Aquino de Sant Joan Lohitzune i l’estudiant està detingut

El responsable de l’homicidi, de 16 anys, patia problemes psíquics i deia que estava «posseït»

Mor una professora apunyalada per un alumne al País Basc francès

AFP / GAIZKA IROZ

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Drama a les aules a França. Una professora de castellà ha mort aquest dimecres després d’haver sigut apunyalada per un dels seus alumnes, de 16 anys, al sud-oest del territori francès. La fiscalia ha informat d’aquest commovedor succés que ha tingut lloc en un institut a la localitat de Sant Joan Lohitzune, al País Basc francès. Segons els primers elements de la investigació, l’homicidi no està relacionat amb cap mòbil gihadista ni terrorista.

L’estudiant de l’equivalent francès de 4t d’ESO ha tret un ganivet de la seva motxilla i ha agredit la docent, de 50 anys. Abans d’això, havia tancat amb clau l’aula. Després d’haver resultat greument ferida a l’estèrnum, a prop del cor, la professora de llengua castellana ha patit una aturada cardíaca i ha perdut la vida una hora després. 

Els fets han passat poc abans de les deu del matí a l’institut Sant Tomàs d’Aquino, un liceu privat i catòlic d’aquesta petita ciutat de menys de 15.000 habitants, situat a uns 15 quilòmetres de la frontera espanyola. Aquests fets han provocat un moment inicial de pànic entre la resta dels alumnes de secundària que s’han tancat a les seves aules, abans de ser evacuats del centre.

Sense antecedents i amb problemes psíquics

Sense antecedents i amb problemes psíquicsDesprés d’agredir mortalment el seu docent, l’alumne s’ha amagat a l’aula del costat. Allà un altre professor ha aconseguit treure-li l’arma amb certa facilitat i s’ha quedat amb ell fins a l’arribada de la policia. El jove, que patia problemes psíquics, ha dit que estava «posseït» abans de cometre l’assassinat. Segons una font policial citada pel diari Le Figaro, l’estudiant ha assegurat haver escoltat una veu durant la nit de dimarts al dimecres que li deia que havia d’assassinar la seva professora d’espanyol. Actualment, està retingut per la policia. No tenia antecedents penals i l’any passat havia obtingut molt bones notes.

Notícies relacionades

«Tot just m’imagino el traumatisme que això ha de representar», ha assegurat Olivier Véran, portaveu del Govern francès, sobre aquest tràgic succés. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha indicat que el ministre d’Educació, Pap Ndiaye, s’havia desplaçat al lloc dels fets.

França ja havia quedat traumatitzada a la tardor de 2020 per la decapitació del professor Samuel Paty, que havia ensenyat en una de les seves classes les caricatures de Mahoma de la revista Charlie Hebdo. Aquest docent d’història d’una localitat de la perifèria de París havia sigut assassinat per un jove gihadista, de 18 anys i amb arrels txetxenes. El 13 de setembre de l’any passat, un altre estudiant, de 15 anys, va apunyalar al coll un professor en un institut de Caen, a Normandia (nord). Malgrat les diferències evidents entre aquestes diferents agressions, el succés d’aquest dimarts representa un dur cop per a la comunitat educativa a França.