Putin va autoritzar el míssil que va fer caure l’MH17 a Ucraïna, segons una investigació

L’equip internacional aturarà la seva investigació sense més processaments, ja que no disposa de prou proves per portar més casos a judici

Imatges del lloc on va caure el MH17 instants després de ser abatut. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El president rus, Vladímir Putin, va autoritzar el desplegament de sistemes de defensa aèria a l’est d’Ucraïna que van incloure el llançamíssils BUK que va fer caure el 17 de juliol del 2014 l’avió de Malaysia Airlines (MH17), segons «forts indicis» publicats avui per l’equip internacional (JIT) que investiga aquesta tragèdia.

«Després que els separatistes sol·licitessin armes antiaèries de més abast, la seva sol·licitud es va discutir en l’Administració Presidencial a Moscou durant la segona quinzena de juny del 2014», va assenyalar el JIT, que treu aquestes conclusions de documents oficials i converses interceptades en els dies previs a la tragèdia de l’MH17, que va deixar 298 morts.

El JIT va assegurar que «hi ha informació concreta» que es va presentar «la petició dels separatistes al president», tot i que «es desconeix si esmentava explícitament un sistema BUK», però el que sí que està clar és que la decisió «va ser positiva» i «poc després, s’entreguen els sistemes pesants de defensa aèria, inclòs el BUK que després va fer caure l’MH17». 

Falta de proves

Notícies relacionades

D’altra banda, l’equip internacional que investiga la demolició de l’MH17 aturarà la seva investigació sense més processaments, ja que no disposa de prou proves per portar més casos a judici, va dir dimecres una font pròxima a la investigació.

Al novembre, un tribunal holandès va condemnar per assassinat dos exagents d’intel·ligència russos i un líder separatista ucraïnès per ajudar a organitzar el sistema de míssils rus que es va utilitzar per fer caure l’avió, que va matar 298 passatgers i la tripulació. Els tres homes, jutjats en rebel·lia, segueixen en llibertat.