Tragèdia de l’MH17

Condemnats a cadena perpètua tres dels acusats per la demolició del vol de Malaysia Airlines

La Justícia neerlandesa assegura que el vol MH17 va ser enderrocat per un míssil rus a Ucraïna

Condemnats a cadena perpètua tres dels acusats per la demolició del vol de Malaysia Airlines

AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal neerlandès va considerar aquest dijous «culpables» dos russos i un ucraïnès als quals ha condemnat a cadena perpètua per la demolició del vol MH17 de Malaysia Airlines per un míssil BUK rus des d’un camp agrícola a l’est d’Ucraïna el 17 de juliol del 2014, i va absoldre el quart sospitós, l’únic que no va ser jutjat oficialment en rebel·lia.

El president del tribunal, Hendrik Steenhuis, va declarar els russos Igor «Strelkov» Girkin i Serguei Dubinski, i l’ucraïnès Leonid Khartxenko, «culpables» de l’«assassinat» dels 298 passatgers que anaven a bord de l’MH17, i va explicar que van tenir un paper fonamental en la «demolició» d’aquest avió de passatgers, tot i que va remarcar que van pensar que era un avió militar.

El Tribunal va absoldre el rus Oleg Pulátov per absència de proves sobre la seva responsabilitat criminal i va considerar els altres tres «coautors» de la demolició de l’avió, però va recordar que falta informació sobre qui va donar realment l’última ordre de disparar contra l’avió malaisi fa vuit anys des d’un territori controlat per rebels prorussos. Els jutges van dictar sentència en el complex judicial d’alta seguretat de Schiphol, tan sols a uns metres de l’aeroport d’Amsterdam del qual va sortir l’MH17.

«Vuit anys esperant»

Piet Ploeg, president de la Fundació del Desastre Aeri de l’MH17 i portaveu dels familiars, va remarcar l’interès dels parents de les víctimes per aquesta resolució, que «fa vuit anys que esperen, és una data molt important al camí cap a la justícia, i la veritat de l’ocorregut amb l’MH17», va assenyalar Ploeg, que va perdre el seu germà, la seva cunyada i la seva neboda.

Per als familiars, l’important ara és que la justícia respongui a tres preguntes: d’on va venir el sistema BUK, des d’on es va disparar, i quin va ser el rol dels quatre sospitosos.

Segons converses telefòniques intervingudes per Kíiv, els rebels prorussos a l’est d’Ucraïna estaven atrapats sota un foc intens durant la lluita per la independència de la regió del Donbass, i van pressionar el febrer del 2014 per demanar reforços a Moscou.

Es va poder sentir com Pulàtov defensava presumptament la necessitat de defenses antiaèries de més abast per fer caure avions ucraïnesos a altituds més altes, mentre Dubinski parlava d’«un desastre» de situació al veure’s envoltats de forces ucraïneses.

Situació de guerra a la zona

La Fiscalia neerlandesa va advertir que els sospitosos «no haurien d’haver estat lluitant allà, no eren soldats regulars» i per això no es té en compte la situació de guerra a la zona i considera que «haurien de ser jutjats com a ciutadans comuns que no haurien de cometre actes de violència».

Notícies relacionades

No obstant, un equip d’investigadors internacionals, que fa vuit anys que busca indagacions sobre els fets, encara està investigant qui més estava involucrat en la demolició de l’MH17, ja que cap dels quatre sospitosos va donar l’última ordre de disparar, ni se sap qui va enviar el llançamíssils a l’est d’Ucraïna.

Ploeg va remarcar que per a les famílies és especialment important saber quin va ser el paper jugat per Rússia en aquesta tragèdia, ja que Moscou ha negat des del principi qualsevol vincle amb els fets i tampoc va reconèixer el procés judicial celebrat aquests anys per la Justícia neerlandesa. Tampoc ha volgut entregar els sospitosos, ja que la seva Constitució prohibeix l’extradició de nacionals.