Guterres adverteix que el conflicte ucraïnès es dirigeix a «una guerra més àmplia»

En un discurs davant l’Assemblea General de l’organització en el qual ha lamentat que els països no compleixin les seves obligacions per a la pau

Guterres adverteix que el conflicte ucraïnès es dirigeix a «una guerra més àmplia»

AFP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha alertat aquest dilluns que el conflicte d’Ucraïna es dirigeix a una «guerra més àmplia» a nivell mundial a mesura que disminueix la possibilitat que les parts arribin a la pau.

«Les perspectives de pau continuen disminuint. Les possibilitat d’una escalada més gran i un vessament de sang continuen creixent», ha asseverat en un discurs davant l’Assemblea General de l’organització en què ha lamentat que «el món camini amb els ulls ben oberts cap a una guerra més àmplia».

En aquest sentit, ha afirmat que la invasió russa està «infligint un dolor incalculable sobre el poble ucraïnès, cosa que comporta profundes implicacions a nivell global». «El món necessita pau. Una pau que s’ajusti a la Carta de les Nacions Unides i el Dret Internacional», ha asseverat abans d’incidir que «cal treballar més dur per arribar a aquests objectius».

Complir obligacions

Notícies relacionades

Així, ha recalcat que si «cada país compleix les seves obligacions en el marc d’aquesta Carta, el dret a la pau estaria garantit». «Quan es violen aquests principis, es crea un món d’inseguretats per a tothom», ha denunciat.

És per això que Guterres ha fet una crida a reforçar la diplomàcia i ha destacat la importància de la Iniciativa del Gra al Mar Negre, l’acord a què es va arribar el juliol del 2022 entre Ucraïna i Rússia per permetre el reinici de les exportacions de gra a través de ports ucraïnesos i que «ha donat bons resultats fins i tot enmig d’una guerra sagnant».