Tensió política als EUA

Els republicans expulsen la congressista musulmana Omar del Comitè d’Assumptes Exteriors

Els demòcrates denuncien un acte de venjança política i l’assetjament a dones de color

McCarthy aconsegueix convèncer conservadors reticents i confirma el pes de l’ala més radical

Els republicans expulsen la congressista musulmana Omar del Comitè d’Assumptes Exteriors

KEVIN DIETSCH / AFP

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ilhan Omar, la refugiada somali que el 2019 va arribar al Congrés dels Estats Units com una de les veus progressistes del Partit Demòcrata i com una de les primeres representants musulmanes, ha sigut expulsada aquest dijous del Comitè d’Afers Exteriors pels republicans, que controlen la Cambra baixa.

Sobre el paper, i segons l’argumentació dels republicans, es tracta d’un repudi a l’antisemitisme, motivat per polèmiques declaracions que la congressista de Minnesota va fer en el passat (que ja li van valer crítiques també demòcrates i per les quals es va disculpar). En l’actual realitat política dels Estats Units, no obstant, costa no veure els fets com un acte de venjança política en resposta a l’expulsió en l’anterior Congrés, controlat pels demòcrates, dels extremistes republicans Paul Gosar i Marjorie Taylor Greene dels seus llocs en comitès.

L’expulsió d’Omar també serveix com mostra del pes determinant que l’ala més radical del Partit Republicà ha guanyat a la Cambra de Representants i en el seu president, Kevin McCarthy. I és l’últim exponent de les creixents tensions en un Washington on el poder s’ha dividit.

Amenaces i polèmica

Des que va arribar a Capitol Hill i com a membre de l’anomenat ‘esquadró’ (del qual formen part també les progressistes Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley), Omar ha sigut una de les congressistes més demonitzades pels republicans. També, una de les que més amenaces ha enfrontat, una cosa que s’intensifica cada vegada que torna a les notícies, com recordava i demostrava en un tuit dimecres, amb la gravació d’un home que la insultava i l’amenaçava de ficar-li «una bala al cap».

Entre les declaracions més polèmiques que hagi fet, i a les quals ara al·ludeixen els republicans per assegurar que no és objectiva per ser al comitè, figura un tuit del 2019. En aquest va assegurar que per a alguns grups proisraelians «tot és sobre els benjamins», una referència als bitllets de 100 dòlars que es va llegir com un trop antisemita sobre l’avarícia. També la va perseguir una comparació de les «atrocitats» comeses pels EUA amb les de grups terroristes com Hamàs i els talibans. En els dos casos també es va guanyar crítiques des de les files demòcrates i va demanar disculpes.

Per als demòcrates, ara, la seva expulsió del rellevant comitè no té a veure amb aquelles polèmiques, sinó amb l’intent dels republicans de represaliar-los per l’expulsió quan ells controlaven la Cambra baixa de Taylor Greene i Gosar.

Esperit de venjança

Aquest esperit de venjança també el percebien diversos congressistes republicans, que fins fa dos dies només s’oposaven a l’expulsió d’Omar al considerar que establia un precedent perillós i a més no quadra amb les seves constants denúncies de la «cultura de la cancel·lació».

McCarthy, no obstant, ha aconseguit convèncer-los amb promeses d’un procés d’apel·lació en el qual els demòcrates veuen una farsa, perquè qualsevol recurs el decidirà un Comitè d’Ètica que també controlen els republicans. I el californià, que la setmana passada també va expulsar unilateralment dos demòcrates del Comitè Selecte d’Intel·ligència, ha sumat un dels seus primers triomfs com a ‘speaker’, aconseguint 218 vots republicans a favor de l’expulsió davant els 211 demòcrates.

McCarthy també estava assenyalat per acusacions d’hipocresia al no haver fet res amb George Santos, el congressista republicà assenyalat per les seves incomptables mentides. Però aquesta setmana ha maniobrat amb Santos i ha aconseguit que el novaiorquès abandoni de forma temporal els llocs que li havien donat en dos comitès.

Debat caldejat

La votació per expulsar Omar del rellevant comitè ha arribat després d’una sessió de debat d’ànims caldejats, en la qual hi ha hagut crits i Omar gairebé ha arribat a les llàgrimes per defensar-se. I diverses veus han acusat els republicans d’assenyalar Omar per causes alienes a les declaracions.

Ho ha fet entre d’altres Ocasio-Cortez. En un irat discurs els ha denunciat per «assetjar dones de color» i ha recordat que Gosar va publicar un vídeo en el qual, inserint cares en personatges d’anime, apareixia matant-lo i Taylor Greene va recolzar a les xarxes l’execució de líders demòcrates (els dos republicans han sigut restituïts ara en els seus comitès).

La mateixa Omar tampoc ha escatimat crítiques. «La qüestió que es debat és ¿qui pot ser nord-americà? ¿Cuines opinions has de tenir per comptar com a nord-americà?», ha dit la congressista. I parlant al costat d’una foto en la qual se la veia de nena a Somàlia, on va sobreviure a la guerra i va viure en un camp de refugiats, ha denunciat que «hi ha aquesta idea que ets sospitós si ets un immigrant, o si ets de determinada part del món, o d’un determinat color de pell, o musulmà». També ha recordat les campanyes que els republicans van lliurar contra Barack Obama insinuant en fals que era musulmà o, com va fer Donald Trump, nascut a Kenya.

Omar ha acabat mostrant-se desafiadora fins i tot sabent que perdria el lloc en el comitè. «El meu lideratge i la meva veu no seran reduïts. La meva veu serà més alta i més forta», ha dit. «Soc aquí per quedar-me i ser una veu contra danys al voltant del món».

 

Notícies relacionades