Cimera a Rabat

El president marroquí lloa la «valentia» d’Espanya en la seva postura sobre el Sàhara

Sánchez i el seu homòleg marroquí clausuren a Rabat un fòrum empresarial previ a la Reunió d’Alt Nivell d’aquest dijous

El president marroquí lloa la «valentia» d’Espanya en la seva postura sobre el Sàhara

JALAL MORCHIDI / EFE

1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El president del Govern marroquí, Aziz Akhannouch, ha agraït al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, la «valentia» de l’Executiu espanyol per recolzar el pla d’autonomia marroquina per al Sàhara Occidental i ha defensat que això ha obert la porta a reconduir les relacions després de l’última crisi diplomàtica. Ha sigut en l’avantsala de la Reunió d’Alt Nivell (RAN), que se celebra aquest dijous a Rabat. Sánchez i Akhannouch han clausurat aquest dimecres un fòrum empresarial organitzat per les patronals dels dos països. Els dos líders no han estalviat adjectius i han definit la relació entre els dos països d’«exemplar» i «sòlida». 

Durant la seva intervenció, Akhannouch ha defensat que «les relacions bilaterals viuen una nova etapa en el marc del suport» del Govern espanyol «al pla d’autonomia marroquina (per al Sàhara Occidental) sota la sobirania marroquina». «Espanya ha tingut la valentia i el realisme històric i és una cosa que elogiem altament», ha afegit. Una frase que ha rebut l’aplaudiment dels prop de 200 assistents a l’esdeveniment. 

El president marroquí ha defensat que després del «malentès» entre els dos països (amb referència a la crisi diplomàtica), els dos governs han reconduït la relació. «Hem après que junts som més forts». A més de lloar la cooperació antiterrorista i comercial, Akhannouch ha defensat que «el Marroc està fent un gran esforç per frenar la migració».

Una nova etapa

El president espanyol ha manifestat que en aquesta RAN tindran l’oportunitat d’«aprofundir» en la relació bilateral entre Madrid i Rabat. A més, ha defensat que el seu objectiu és «obrir una nova etapa per desenvolupar el potencial que ofereix la relació bilateral sobre bases renovades de confiança, respecte i entesa mútua». 

Notícies relacionades

Sánchez ha aterrat aquest dimecres a la tarda a Rabat per participar en la RAN. En la cimera també participaran 12 ministres espanyols que aquest dijous es reuniran amb els seus homòlegs marroquins. En total es firmaran 24 acords que inclouen des d’incentius als intercanvis comercials fins a la cooperació migratòria o implementar el castellà en l’educació del país alauita.

El Govern espanyol ha defensat que és una reunió «històrica» perquè mai abans havien participat tants ministres ni s’havien firmat tants acords. Rabat i Madrid reprendran aquesta cimera després de vuit anys de l’última trobada d’alt nivell.