Guerra d’Ucraïna

Rússia s’entossudeix a prendre Bakhmut abans que arribin les noves armes d’Occident

L’Exèrcit rus llança onades d’homes contra les posicions ucraïneses, mostrant, segons Kíiv, un escàs respecte per la vida humana

Rússia s’entossudeix a prendre Bakhmut abans que arribin les noves armes d’Occident

Dimitar DILKOFF / AFP

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia està posant tota la carn a la graella per aconseguir conquistar Bakhmut, la preuada localitat del Donbass, abans que entrin en acció, en unes setmanes, els tancs subministrats per Occident. Aquesta gastada i taxativa metàfora podria reflectir amb sorprenent exactitud el que està passant al front bèl·lic oriental d’Ucraïna. Perquè, a dir de Kíiv, l’Exèrcit rus no deixa d’enviar a l’assalt onades d’homes, la majoria dels quals són aniquilats en la mateixa línia de cara, amb l’objectiu d’avançar, tot i que sigui uns quants metres.

El governador de les autoritats de l’ocupació russa a la província de Donetsk, Denís Puixilin, ha assegurat que les seves tropes havien aconseguit introduir-se i fixar posicions a la localitat de Vuhledar, una petita localitat minera que, malgrat les vicissituds, s’havia mantingut sota control ucraïnès des de l’inici de la guerra. Amb l’ànim de tancar la tenalla i dificultar els subministraments a Bakhmut, el grup Wagner, acusat d’enviar presoners al front per ser utilitzats com a carn de canó, centrava els seus atacs en la població de Blahodane. Mentre el bàndol rus assegurava ja trobar-se sota el seu control, el bàndol ucraïnès en canvi afirmava que els combats prosseguien.

El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelesnki, ha confirmat com és de crítica la situació a tot el Donbass. «La situació és molt difícil; Bakhmut, Vuhledar i altres seccions de la regió de Donetsk estan sota atacs constants», ha admès el cap de l’Estat. «A l’enemic no li importa la seva pròpia gent, i malgrat l’elevat nombre de baixes, manté una elevada intensitat d’atacs», ha constatat.

Idèntica versió dels fets, tot i que amb més cruesa, ha proporcionat el coronel i analista militar Mikola Salamakha, a l’emissora local de ràdio NV. «La ciutat es troba en un altiplà i s’ha establert allà una forta posició defensiva», ha destacat. «És una repetició del succeït a Bakhmut; una onada de soldats russos després d’una altra de destruïda per les forces armades ucraïneses», ha conclòs.

Sense avenços des del novembre

Notícies relacionades

Des de finals del mes de novembre, data en què les tropes russes es van retirar de Kherson, al marge occidental del riu Dniéper, permetent al bàndol ucraïnès reprendre una ciutat el control de la qual van perdre en els primers dies de la contesa, l’Exèrcit de Kíiv no ha aconseguit avenços addicionals, permetent al seu enemic recuperar la iniciativa militar al front de Donbass i sotmetre’l a una pressió constant gràcies als presos reclutats pel grup Wagner, llançats en onades sobre les posicions ucraïneses. L’escabetxada que aquesta tàctica militar està generant va quedar ben reflectida quan es van difondre recentment imatges de Ievgueni Prigojin, el líder de Wagner, entrant en un dipòsit de cadàvers ple de cadàvers i gairebé fent broma sobre el succeït: «a aquests ja se’ls ha acabat el contracte; tornen a casa».

D’acord amb l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW), ha sigut la indecisió d’Occident a l’hora de subministrar armes el que ha permès a Rússia materialitzar petits avenços terrestres, posant al seu torn pals a les rodes a la capacitat de l’Exèrcit ucraïnès de llançar noves ofensives. «El fracàs en l’entrega del material necessari» per part d’Occident ha frenat «els avenços ucraïnesos» des del novembre. «Rússia vol prolongar la guerra i esgotar les nostres forces; hem de fer que el temps sigui la nostra arma», ha desitjat Zelenski.