Tractat New Start
Rússia adverteix els EUA que està disposada a deixar que expirin els controls d’armes nuclears
El viceministre d’Exteriors rus acusa Washington de buscar la «derrota estratègica» de Moscou a Ucraïna
Rússia ha comunicat aquest dilluns als Estats Units que podria deixar que expiri l’últim pilar dels tractats bilaterals de control d’armes que queda en vigor entre les dues potències a causa dels esforços de Washington per infligir una «derrota estratègica» de Moscou a Ucraïna. El tractat New Start limita el nombre de caps nuclears que els dos països poden tenir desplegats. Va ser renovat el 2021 i expirarà el 2026 si les parts no es posen d’acord per estendre’l.
Els EUA han expressat en alguna ocasió el seu interès a renovar el tractat, però al preguntar al viceministre rus d’Exteriors, Serguei Riabkob, si podria imaginar-se l’expiració del tractat a partir del 2026, no ho ha descartat. «És un escenari bastant possible», ha afirmat en unes declaracions recollides per RIA Nóvosti.
Riabkov ha acusat Washington d’haver ignorat els interessos russos en els últims anys, mentre desmantellava el gruix de l’arquitectura del control d’armes atòmiques. «El New Start podria ser també una víctima d’això», ha dit el diplomàtic al capdavant de la cartera del control d’armes. «Estem preparats per a aquest escenari».
Fre a una nova cursa nuclear
Les seves paraules són una advertència inequívoca als EUA, que podria veure com desapareixen els acords entre els dos països per prevenir una nova cursa nuclear si manté el seu suport militar a Ucraïna. Fins ara, Washington ha aportat més de 27.000 milions de dòlars en l’ajuda militar. «Tots els aspectes en l’àmbit de la seguretat, incloent-hi el control d’armes, han quedat segrestats pels intents dels EUA per infligir la derrota estratègica de Rússia».
Els esforços per reprendre les inspeccions previstes pel tractat New Start es van cancel·lar a última hora el novembre del 2022. Des d’aleshores, les parts no s’han posat d’acord en un nou calendari per asseure’s a negociar.
Rússia i els EUA tenen conjuntament el 90% dels caps nuclears del món. Amb el New Start, l’últim tractat vigent de control d’armes de la Guerra Freda, els dos països han limitat a un màxim de 1.550 el nombre de caps nuclears desplegats en míssils balístics intercontinentals, submarins nuclears o bombarders.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer