Guerra a l’est d’Europa

Alemanya dona via lliure a l’enviament de tancs Leopard a Ucraïna

Finlàndia i Polònia estan disposades a enviar-hi els carros de combat ben aviat

Alemanya dona via lliure a l’enviament de tancs Leopard a Ucraïna

PATRIK STOLLARZ / AFP

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Govern alemany ha aprovat l’enviament de tancs Leopard 2 a Ucraïna i està disposat a autoritzar la transferència a aquest país d’almenys una companyia del model Leopard 2A6, segons informació publicada pel setmanari alemany ‘Der Spiegel’.

La pressió internacional ha tingut l’efecte esperat i Alemanya ha decidit permetre l’entrega dels seus tancs pesants Leopard a Ucraïna per part de països aliats. El ministre alemany de Defensa, Boris Pistorius, ja havia animat «expressament els països socis que tenen tancs Leopard a punt per ser desplegats que formin les forces ucraïneses en aquests carros», en una roda de premsa a Berlín amb el cap de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

El Govern d’Olaf Scholz està sotmès a una pressió cada vegada més gran per donar via lliure a l’enviament. Fins ara, Finlàndia i Polònia han dit que estan disposades a fer-ho.

El Govern polonès, que desitja crear una «coalició de països que recolzin Ucraïna amb tancs Leopard 2», ha enviat oficialment una sol·licitud en aquest sentit, que Alemanya va confirmar rebre dimarts. «Donarem tràmit a la sol·licitud amb la urgència requerida conforme al procediment previst», va declarar un portaveu del Govern alemany. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va dir que esperava una resposta ràpida «perquè els alemanys estan retardant, postergant, actuen d’una manera que és difícil d’entendre».

El cap de l’OTAN va acollir amb satisfacció el «clar missatge» del nou ministre de Defensa alemany, que fa menys d’una setmana que és en el càrrec. Reafirmant la importància de subministrar més armament pesant a Kíiv, Stoltenberg es va mostrar «confiat» que «aviat» es trobarà una solució sobre els tancs. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va afirmar que aquestes entregues «no faran cap bé» a les relacions russoalemanyes i va dir que deixaran «una empremta indeleble».

Segons els observadors, és probable que aquests tancs tinguin un impacte significatiu per als ucraïnesos davant les tropes russes, que estan recuperant terreny al front de l’est d’Ucraïna.

Polònia va advertir dilluns que està disposada a prescindir de l’autorització alemanya. El Govern polonès, que diu que està disposat a enviar 14 Leopard 2 a Kíiv, manté converses sobre això amb uns 15 estats, ja que molts exèrcits europeus tenen aquest tipus de tancs.

Segons els analistes, les vacil·lacions del cap del Govern alemany s’expliquen pel temor d’una escalada militar amb Rússia i de la seva reticència que el seu país assumeixi el lideratge al camp occidental.

La qüestió està provocant tensions en el si del Govern de coalició entre el seu Partit Socialdemòcrata, Els Verds i els liberals. La ministra de Relacions Exteriors, Annalena Baerbock (Els Verds), va dir diumenge que Alemanya estava disposada a permetre que Polònia subministri els tancs a Ucraïna.

Tanmateix, segons Pistorius, només Scholz pot prendre la decisió.

Notícies relacionades

A Ucraïna, on el suport dels aliats occidentals, tant militar com financer, és crucial, les autoritats van anunciar dimarts la dimissió i destitució de diversos governadors regionals i viceministres en el context de l’escàndol de corrupció més gran des de l’inici de la invasió russa.

Oleg Nemchinov, un alt funcionari del Govern, va anunciar dimarts la sortida de cinc governadors regionals –als territoris dels quals s’han produït acarnissats combats– així com de quatre viceministres.