Nova Zelanda

Denuncien amenaces i assetjament «sense precedents» cap a Ardern abans de dimitir

Les intimidacions contra la primera ministra s’han triplicat els últims anys, segons la policia

Denuncien amenaces i assetjament «sense precedents» cap a Ardern abans de dimitir

BEN MCKAY / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Prominents figures polítiques i públiques de Nova Zelanda han denunciat que la primera ministra, la laborista Jacinda Ardern, que va anunciar la seva dimissió de manera inesperada aquest dijous i que deixarà el càrrec el 7 de febrer, va ser sotmesa a un assetjament i amenaces «sense precedents» que només ha augmentat els últims anys.

«La pressió sobre els primers ministres sempre és alta, però en l’era de les xarxes socials, el ‘clickbait’ i les notícies durant 24 hores els 7 dies de la setmana, Jacinda ha sigut sotmesa a un nivell d’odi i assetjament que per a mi no té precedents al nostre país», ha assegurat l’ex primera ministra de Nova Zelanda, Helen Clark, la primera dona a ocupar el càrrec al país.

Per la seva banda, la dirigent del Partit Maori, Debbie Ngarewa-Packer, ha definit Ardern com una «líder excepcional» que «ha sigut treta del càrrec pel constant vilipendi» del qual ha sigut objecte. «Els dos últims anys, la seva família ha fet front als atacs més lletjos possibles», ha denunciat Ngarewa-Packer.

Dijous, Ardern va anunciar per sorpresa que abandonarà el càrrec no més tard del 7 de febrer al no tenir més «energia» per continuar, si bé va afirmar que els abusos dirigits contra ella o la seva família no han sigut un «factor decisiu» per a la renúncia. La líder laborista va començar el mandat el 2017 i va ser reelegida per majoria absoluta el 2020.

Les amenaces es van triplicar

La policia de Nova Zelanda va informar el juny passat que les amenaces contra Ardern s’havien gairebé triplicat els últims tres anys, en part a causa del moviment antivacunes –que va protagonitzar protestes massives el 2022– i a l’oposició a la legislació per regular les armes de foc després de l’atemptat de Christchurch el 2019.

Durant l’últim any, les aparicions públiques d’Ardern han atret cada vegada més grups d’opositors, en ocasions abusius, segons ha publicat aquest divendres Radio New Zealand, que afegeix que «uns quants homes van ser detinguts per amenaçar d’assassinar» la dirigent el 2022.

Notícies relacionades

La directora del Projecte contra la Desinformació a Nova Zelanda, Kate Hannah, ha declarat a aquest mitjà que «la misogínia i la violència dirigides contra Ardern no només ha augmentat en volum els últims dos anys», sinó que també s’ha tornat més perillosa».

Si bé l’estil de lideratge directe i amable d’Ardern ha sigut molt aplaudit dins i fora del país, la seva popularitat va decaure en part arran de la gestió de la pandèmia de la covid-19, pels ferris confinaments i l’onada posterior de crítiques del moviment antivacunes, així com l’alça de preus i l’amenaça de recessió.