Cop a la màfia

Perfums, rellotges i roba de luxe: La vida del ‘capo’ mafiós Messina Denaro en un poble de Sicília

Els investigadors d’Itàlia localitzen l’amagatall del criminal més buscat del país, el capitost de la Cosa Nostra, a Campobello di Mazara, a pocs quilòmetres d’on va néixer

Perfums, rellotges i roba de luxe: La vida del ‘capo’ mafiós Messina Denaro en un poble de Sicília

Carabinieri

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Campobello di Mazara és un poble a Sicília d’11.000 ànimes pràcticament desconegut a Itàlia. Gairebé ningú n’havia sentit a parlar fins aquesta setmana. L’arrest de Matteo Messina Denaro, fugitiu des de 1993 i amb uns 50 assassinats en el seu historial, ha canviat les coses. La raó és que Campobello di Mazara és el lloc en el qual segons els investigadors el cap de la Cosa Nostra siciliana, que durant la seva llarga fugida també va ser buscat a l’estranger, s’amagava fins a la seva detenció dilluns passat. 

Allà la policia va descobrir i va entrar en les últimes hores en un adossat en un atzucac i en la primera planta del qual van ser trobats perfums, rellotges i roba de luxe, així com documents que s’espera que puguin aportar noves pistes sobre els secrets de la màfia siciliana. Però aquest no és l’únic detall que ha cridat l’atenció, sinó que el poble en qüestió està ubicat a la província de Trapani, a només uns 15 minuts amb cotxe de Castelvetrano, on Messina Denaro va néixer fa 60 anys. Messina Denaro, l’últim gran representant d’aquesta màfia que actuava amb atemptats i bombes en els noranta, vivia en aquest establiment sota el fals nom d’Andrea Bonafede, el mateix que utilitzava dilluns quan va ser detingut en una clínica sanitària de Palerm.

El fet ha donat lloc que s’hi desplacessin desenes de cronistes a la recerca d’informacions sobre el cau del capitost. El resultat han sigut escenes estranyes. Un veí, per exemple, va comentar que ell només deia ‘bon dia’ al mafiós i no tenia ni idea qui era. «¿Per què havia de sospitar? Semblava una persona normal, sempre anava sol», va afegir. «El recordo de jove com una persona bé i les ulleres Ray Ban», va comentar una altra dona, que va dir conèixer la dona del germà de Messina Denaro.

La xarxa de protecció

La xarxa de proteccióLa instantània xoca amb altres realitats paral·leles que estan coneixent-se després de l’arrest del cap mafiós. La primera són els ciutadans que dilluns a Palerm van celebrar amb aplaudiments i gestos d’apreci la detenció del fugitiu. La segona són les tantes declaracions dels mateixos investigadors sobre una cosa que sembla una certesa: Messina Denaro només va poder amagar-se durant tants anys gràcies a una estesa xarxa de protecció que arribava fins a les entranyes de la societat. Una xarxa oculta i que continua activa.

La captura del cap mafiós «és un senyal positiu, però no s’ha d’oblidar que durant 30 anys ha sigut un fugitiu. Això significa que va tenir una protecció molt forta», ha dit Sebastiano Ardita, del Consell Superior de la Magistratura italiana i un veterà de la lluita contra les màfies. «Avui existeix un debat obert sobre aquesta fugida que en anys passats va fer registrar moments de falta de coordinació dins de l’Estat», ha afegit. De fet, es creu que Messina Denaro va estar en diversos paradors abans de la seva detenció a Palerm.

Aquesta serà una de les prioritats dels investigadors en les pròximes setmanes i mesos: identificar qui va protegir Messina Denaro, permetent-li fins i tot poder cuidar-se de la seva salut amb cites mèdiques regulars, com ha explicat Maurizio de Lucia, un dels fiscals de Palerm a càrrec del cas. Existeix «una burgesia mafiosa», havia dit ja dilluns De Lucia. Amb això, ja ha sigut inscrit en el registre dels investigats un metge, un tal Alfonso Tumbarello, que es va ocupar de la salut del mafiós i que, segons les primeres reconstruccions, tenia vincles amb el Poble de les Llibertats, una coalició (avui extinta) fundada per l’ex primer ministre Silvo Berlusconi. «No sabia res», ja s’ha defensat Tumbarello.

El tresor de Riina

Notícies relacionades

El tresor de RiinaNo és l’únic secret que els investigadors esperen descobrir. També es busca l’anomenat tresor de Totò Riina, un altre gran capo mafiós (mort el 2017), del qual Messina Denaro va ser lloctinent, que va arribar a acumular milions d’euros gràcies als seus negocis il·lícits i va ser una de les ments d’aquesta estratègia dels atemptats que van convulsar Itàlia a finals del segle passat. Alguns, tanmateix, han fet notar que l’arrest de l’ancià líder criminal ocorre quan ja està molt malalt, després que l’ataquessin diversos càncers, alguns dels quals podrien ser fatals en el breu o mitjà termini. 

Fins i tot les associacions més actives en la lluita antimàfia han remarcat amb insistència que no és encara el moment de donar la batalla per guanyada. «Aquesta lluita no acaba aquí», ha indicat l’Associació Antimàfia i Legalitat. El motiu és que «cal identificar encara les ‘refinades ments’ de què parlava Giovanni Falcone (l’assassinat jutge antimàfia) i els ‘traïdors’ a qui es referia Paolo Borsellino (jutge també assassinat), que són darrere de tants misteris i delictes irresolts del país».

Temes:

Màfia Itàlia