A Alemanya

Detinguda Greta Thunberg en la protesta contra les mines de Lützerath

Des dels moviments mediambientals convocants s’ha afirmat, d’altra banda, que la policia va actuar amb una contundència desproporcionada, inclosos cops de porres al cap contra els activistes

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’activista climàtica Greta Thunberg ha sigut detinguda aquest dimarts junt amb altres manifestants a la ciutat alemanya de Lützerath. Els activistes mantenien una sèrie de protestes contra l’ampliació d’una mina de lignit a la localitat i alguns havien abandonat la protesta durant el matí després de dies de resistir-se al dispositiu policial desplegat per desallotjar-los.

Des del Govern del canceller Olaf Scholz s’han condemnat avui els actes de resistència dels activistes, que segons Interior va arribar a ser violenta i va obstaculitzar la tasca dels equips sanitaris. «No hi ha justificació possible per a la violència contra els agents policials», va advertir la ministra de l’Interior, la socialdemòcrata Nancy Faeser, que va assegurar que s’investigarà com correspon cada un d’aquests casos.

Des dels moviments mediambientals convocants s’ha afirmat, d’altra banda, que la policia va actuar amb una contundència desproporcionada, inclosos cops de porres al cap contra els activistes. El dispositiu policial es va iniciar a finals de la setmana passada i el mateix divendres s’havia desallotjat de tots els edificis de la població ocupats en els dies precedents per activistes. Tanmateix, quedaven diversos grups de persones repartides en unes 35 construccions de fusta aixecades instal·lades ls arbres i altres llocs de la zona.

En total, gairebé 300 activistes van ser evacuats de Lützerath durant l’operatiu, en el marc del qual es van registrar quatre actes de resistència al desallotjament, segons el balanç final policial de diumenge.

Thunberg va participar en la protesta

Dissabte, una àmplia aliança d’organitzacions contràries a l’extracció de lignit i a la demolició de Lützerath van celebrar una marxa, en la qual va participar també l’activista sueca Greta Thunberg.

Al marge de la marxa pacífica, alguns manifestants van mirar d’eludir les barreres policials per accedir al poble acordonat i a la vora de la mina a cel obert, per la qual cosa la Policia va fer ús de canons d’aigua, gas pebre i porres, i va portar a terme dotze detencions.

Des de la policia es va defensar aquesta actuació i es va argumentar que eludir les barreres policials no té res a veure amb una protesta pacífica, sinó que és una manera de buscar deliberadament la confrontació.

Notícies relacionades

Segons el balanç final, més de 70 policies van resultar ferits i nou activistes van ser traslladats a l’hospital, tot i que no s’han de lamentar lesions de gravetat. Una trentena de vehicles policials van resultar danyats i a més es van punxar 32 pneumàtics de cotxes de les forces de seguretat. Des de l’inici del desallotjament s’han obert 154 investigacions penals.

Tot i que el pla del Govern alemany és que l’abandonament del carbó a Renània del Nord-Westfàlia es produeixi ja el 2030, segons l’acord subscrit l’any passat amb l’energètica RWE, a curt termini està previst incrementar l’extracció de carbó davant la crisi energètica derivada de la invasió russa d’Ucraïna