Sortida del Govern

Dimiteix la ministra alemanya de Defensa per les crítiques sobre la seva gestió de la guerra d’Ucraïna

«L’enfocament dels mitjans sobre la meva persona fa difícil una discussió professional», argumenta Christine Lambrech

Dimiteix la ministra alemanya de Defensa per les crítiques sobre la seva gestió de la guerra d’Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

La ministra alemanya de Defensa, Christine Lambrech, ha anunciat aquest dilluns que ha presentat la seva dimissió al canceller federal, Olaf Scholz, després de diversos dies d’especulació en mitjans alemanys sobre la possibilitat que abandonés el Govern en plena guerra d’Ucraïna.

«Avui he demanat al canceller federal la sortida del càrrec de ministra federal de Defensa. L’enfocament dels mitjans sobre la meva persona fa difícil una informació i discussió professional sobre els soldats, l’Exèrcit federal i les qüestions de política de seguretat», ha indicat la ministra en una declaració.

La ministra, de 57 anys i membre del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), com Scholz, havia sigut objecte des de fa mesos de crítiques des del seu propi partit i des de d’altres, i en els mitjans de comunicació especialment en relació amb decisions vinculades amb la guerra a Ucraïna.

Videomissatge polèmic

Recentment, Lambrecht havia causat indignació per un videomissatge gravat en un carrer de Berlín la nit de Cap d’Any enmig d’un soroll eixordador de petards i focs artificials i en què feia un balanç del 2022 amb referència a la guerra a Ucraïna.

Després de la invasió d’Ucraïna va ser polèmica també pel seu anunci de la disposició d’enviar cascos a aquest país com a mesura de suport en la seva defensa contra l’agressió russa, fet que es va considerar poc menys que una burla en comparació amb els compromisos d’altres països en l’enviament de material militar.

Notícies relacionades

Últimament, la ministra va protagonitzar part del debat públic sobre l’enviament de tancs a Ucraïna, com sol·licita de manera insistent Kíiv, i la setmana passada va declarar que actualment no es debat el subministrament de carros de combat Leopard 2 per part d’Alemanya a Ucraïna, tot i que en termes generals va assenyalar que l’enfocament correcte consisteix a «no excloure res».

Quant al seu possible successor en el càrrec, mitjans alemanys esmenten entre d’altres Eva Högl, encarregada al Parlament de qüestions sobre l’Exèrcit federal, Hubertus Heil, ministre de Cancelleria, Lars Klingbeil, copresident del SPD, i la secretària d’Estat de Defensa, Siemtje Möller.