Fenomen digital

La Unió Europea es reuneix amb TikTok per discutir sobre espionatge

La cap antimonopoli, Margrethe Vestager, i altres dirigents de la UE parlaran amb el conseller delegat de l’aplicació de vídeos xinesa sobre la privacitat de les dades dels usuaris europeus i l’impacte en la salut mental dels menors

European Executive Vice-President Margrethe Vestager speaks at a media conference on the EU approach to Artificial Intelligence following a weekly meeting of EU Commission in Brussels  Belgium  April 21  2021  Olivier Hosley Pool via REUTERS

European Executive Vice-President Margrethe Vestager speaks at a media conference on the EU approach to Artificial Intelligence following a weekly meeting of EU Commission in Brussels Belgium April 21 2021 Olivier Hosley Pool via REUTERS / POOL

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre als Estats Units creix l’onada de restriccions per prohibir l’ús de TikTok entre els empleats públics, alts dirigents de la Unió Europea (UE) s’han reunit aquest dimarts amb la companyia per abordar les sospites tant sobre violacions de la privacitat com sobre l’impacte de la plataforma de vídeos xinesa en la salut mental dels menors.

El conseller delegat de TikTok, Shou Zi Chew, ha viatjat a Brussel·les per trobar-se amb la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager. «En la reunió, les parts també van discutir el GDPR [Reglament General de Protecció de Dades] i assumptes de privacitat i obligacions de transferència de dades amb una referència a la recent informació de premsa sobre la recol·lecció agressiva de dades i la vigilància als EUA», ha informat la Comissió Europea.

A la tarda, Chew es reunirà amb la Comissària de Valors i Transparència, Vera Jourova, i amb la Comissària Europea d’Assumptes d’Interior, Ylva Johansson.

Es preveu que aquestes reunions serveixin per tractar temes difícils com la protecció de les dades personals dels usuaris europeus, posada en qüestió després que un canvi en les polítiques de moderació exposés que els empleats xinesos de la companyia poden accedir a aquesta informació no pública. La trobada arriba menys de tres setmanes després que es destapés que TikTok va espiar una periodista identificant la seva geolocalització per mirar de descobrir quina era la seva font dins de la companyia.

La UE investiga TikTok

Totes aquestes polèmiques han portat els EUA a preparar una prohibició parcial de l’aplicació, propietat de la companyia xinesa ByteDance i vista per l’FBI com una «amenaça la seguretat nacional». Aquesta hostilitat també creix a Europa. Tot i que el club comunitari no ha optat encara per mesures tan dràstiques, el regulador europeu està investigant si es transfereixen les dades dels seus ciutadans a la Xina.

Notícies relacionades

Les autoritats europees també xerraran amb el conseller delegat de TikTok sobre l’aplicació de la Llei de Serveis Digitals, la pionera llei de la UE que regularà les grans companyies tecnològiques. Un portaveu de Vestager ha explicat que el seu objectiu és «revisar com s’estava preparant l’empresa per complir amb les seves (possibles) obligacions en virtut del nostre reglament».

També s’abordaran temes com els problemes que l’ús de la plataforma de vídeos pugui tenir entre els més joves. El president francès, Emmanuel Macron, ha acusat TikTok de crear «autèntica addicció» entre els nens i de ser una font de desinformació russa.