Càrtel de Sinaloa

¿Qui és Ovidio Guzmán i per què la seva detenció ha desencadenat disturbis violents a Mèxic?

L’arrest del ‘Ratón’ ha provocat aldarulls i almenys dos policies morts i 18 ferits a Sinaloa

¿Qui és Ovidio Guzmán i per què la seva detenció ha desencadenat disturbis violents a Mèxic?

HO/CEPROPIE/AFP

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les forces de seguretat mexicanes han arrestat el líder del càrtel Ovidio Guzmán, fill del ‘capo’ empresonat Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán, ha dit el ministre de Defensa del país. La detenció de Guzmán a Culiacán, la capital de l’estat nord-occidental de Sinaloa, el cor del narcotràfic de Mèxic, es produeix després de la seva breu i fallida detenció el 2019. La notícia de l’arrest ha provocat aldarulls violents a tot Sinaloa. Almenys dos agents de policia han mort i 18 persones han resultat ferides en diversos enfrontaments.

¿Què sabem del paper de Guzmán després de la detenció del seu pare?

Guzmán, conegut pel sobrenom del ‘Ratón’, es va convertir en un líder d’alt nivell al càrtel de Sinaloa després de l’arrest del seu pare el 2016 i l’extradició el 2017. Guzmán i els seus germans, coneguts com ‘los Chapitos’, van sorgir com a líders d’una de les quatre faccions del càrtel.

L’arrest del ‘Chapo’ també va conduir a la intensificació dels enfrontaments sagnants amb el càrtel Jalisco Nueva Generació (CJNG), que s’havia separat del càrtel de Sinaloa el 2010.

¿Què va passar durant la detenció de Guzmán el 2019?

El fallit arrest de Guzmán per part de les autoritats l’octubre del 2019 va avergonyir el govern i va posar en relleu els desafiaments per prendre mesures enèrgiques contra els càrtels, que controlen grans franges de Mèxic.

En aquell moment, centenars de sequaços del càrtel es van enfrontar amb les forces de seguretat a Culiacán, amb escenes de guerra urbana compartides en temps real per civils terroritzats a les xarxes socials.

El president, Andrés Manuel López Obrador, va dir mesos després que havia ordenat personalment l’alliberament de Guzmán per protegir la població.

¿Per què hi ha una recompensa dels EUA de 5 milions de dòlars per Guzmán?

Els Estats Units han buscat l’extradició de Guzmán durant anys. El desembre del 2021, el Departament d’Estat va anunciar una recompensa de 5 milions de dòlars per informació que condueixi a l’arrest o la condemna de Guzmán i cada un dels ‘Chapitos’.

Guzmán ha sigut acusat als Estats Units de conspiració per traficar cocaïna, metamfetamina i marihuana allà. El Departament d’Estat va dir que Guzmán supervisa laboratoris de metamfetamina a Sinaloa responsables de produir «de 3.000 a 5.000 lliures» de droga al mes.

El Departament d’Estat també va dir que la informació indicava que havia ordenat múltiples assassinats, inclòs el d’un popular cantant mexicà que s’havia negat a cantar al seu casament.

Els creixents fluxos de l’opioide sintètic fentanil cap als Estats Units, on ha provocat un rècord de morts per sobredosi, han augmentat la pressió per capturar Guzmán.

L’Administració per al Control de Drogues dels Estats Units (DEA) considera que el càrtel de Sinaloa, juntament amb el CJNG, són responsables de la major part del fentanil dins dels Estats Units.

El setembre passat, l’administradora de la DEA, Anne Milgram, va parlar dels dos càrtels com de l’«amenaça més urgent per a les nostres comunitats, les nostres criatures i les nostres famílies».

¿Què significa per al Govern la detenció de Guzmán?

Si bé López Obrador va assumir el càrrec el 2018 amb la promesa de canviar un enfocament de seguretat dur amb el crim per un que abordi les causes fonamentals de la violència, els homicidis són a prop de nivells rècord.

La decisió de López Obrador de retrocedir davant les amenaces de violència del càrtel de Sinaloa el 2019 va provocar crítiques que era tou amb les bandes de narcotraficants. L’arrest de Guzmán dijous podria indicar que el Govern està disposat i és capaç de fer-los front.

Notícies relacionades

La captura arriba en un moment oportú abans d’una cimera entre López Obrador; el president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, programada del 9 a l’11 de gener a la Ciutat de Mèxic.

Washington ha pressionat Mèxic perquè detingui més els càrtels i el flux de drogues com el fentanil a través de la frontera entre els Estats Units i Mèxic, i López Obrador va prometre a l’octubre «enfrontar-se al fentanil amb tota la seva força».