Detingut el fill del Chapo

Atacs armats, incendis, tirotejos i danys en un avió al nord de Mèxic

  • La violència desencadenada estaria relacionada amb la detenció del fill del Chapo, Ovidio Guzmán

Atacs armats, incendis, tirotejos i danys en un avió al nord de Mèxic

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Autoritats de Culiacán, a l’estat de Sinaloa, al nord de Mèxic, van recomanar aquest dijous a la població de la ciutat quedar-se a casa a causa de diversos enfrontaments armats que es van saldar amb vehicles cremats, narcobloquejos, tirotejos i robatoris en automòbils.

Un avió de passatgers de Mèxic va rebre un tret aquest dijous moments abans d’enlairar-se de la ciutat de Culiacán (nord-oest), enmig de tirotejos que es van desencadenar després d’un operatiu per detenir un fill del narcotraficant Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán.

«Aquest matí s’ha detectat un impacte de bala al fusellatge d’un equip Embraer 190 que estava a punt per operar el vol AM165 a la ruta Culiacán-Ciutat de Mèxic, que va ser cancel·lat per raons de seguretat», va dir l’empresa Aeroméxico en un comunicat. L’aeronau mai va iniciar la carrera d’enlairament i «els clients i col·laboradors estan sans i estalvis».

«Després d’aquest incident es van activar els protocols de la companyia i es va donar avís a les autoritats corresponents», va indicar el comunicat.

Culiacán era l’escenari aquest dijous d’enfrontaments entre narcotraficants i forces de seguretat, que es van desencadenar després de la captura d’Ovidio Guzmán, fill del Chapo, que compleix cadena perpètua als Estats Units.

Els tirotejos es van estendre a l’aeroport internacional de Culiacán, quedant suspeses les operacions, i a d’altres zones del nord de Mèxic. «Hi ha hagut diferents aldarulls a la ciutat. Ara demanem a la ciutadania que, si no han de sortir, no surtin», va dir en una entrevista als mitjans el secretari de Seguretat Pública de Sinaloa, Cristóbal Castañeda Camarillo.

El funcionari va explicar que des de primera hora d’aquest dijous s’estava informant d’«agressions, robatori de vehicles i bloqueig d’avingudes», i va recomanar a la població protegir-se als seus domicilis.

A les xarxes socials han circulat vídeos de vehicles incendiats que bloquegen els carrers de Culiacán.

Davant aquests fets violents, la Secretaria d’Educació Pública i Cultura (SEPiC) de Sinaloa va determinar suspendre en la seva totalitat les activitats docents i administratives al municipi de Culiacán, la capital de l’estat, per salvaguardar la integritat dels estudiants.

Notícies relacionades

Aquests fets estarien relacionats amb la captura del fill del Chapo, membre del càrtel de Sinaloa. Hi va haver situacions similars després d’un operatiu en què les forces federals ja el van arrestar el 17 d’octubre del 2019, si bé el van haver d’alliberar hores després pels actes violents del càrtel de Sinaloa.

Llavors, les forces de seguretat es van veure superades per la violència que el càrtel de Sinaloa va sembrar durant diverses hores a Culiacán, amb un caos informatiu i el silenci del Govern.