Hivern extrem

Una onada polar portarà a Rússia temperatures de fins a 53 graus sota zero

El Centre Hidrometeorològic rus adverteix que aquest tipus de fred tan extrem és un «fenomen totalment inhabitual» cada vegada més espaiat per l’escalfament global

Una onada polar portarà a Rússia temperatures de fins a 53 graus sota zero

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

Una onada polar portarà en els pròxims dies temperatures de fins a 53 graus sota zero en algunes regions de Rússia, segons les previsions anunciades aquest dijous pel Centre Hidrometeorològic rus.

«En els pròxims dies farà molt fred a més de la meitat del territori del país», va afirmar en declaracions a l’agència TASS el director científic del Centre, Román Vilfand, qui va advertir que a les regions de Magadan, Iacútia i Txukotka, a l’est del país, es registraran temperatures d’entre 48 i 53 graus sota zero.

Al nord de les muntanyes Urals les temperatures cauran fins als 45 i 47 graus sota zero, i en general a partir d’avui dijous i fins dilluns vinent seran arreu del país d’entre 8 i 20 graus inferiors a les habituals per a aquesta època de l’any.

«Fenomen inhabitual»

A Moscou diumenge vinent s’esperen temperatures de fins a 27 graus sota zero, mentre a Sant Petersburg, la segona ciutat de país, es preveu que els termòmetres marquin entre 23 i 25 graus sota zero.

«Aquesta caiguda de les temperatures està vinculada amb un procés ultrapolar», va assenyalar Vildfand, que va explicar que aquest es diferencia del polar quan les masses d’aire fred de desplacen de nord a sud.

Notícies relacionades

El meteoròleg va indicar que el procés ultrapolar és un «fenomen totalment inhabitual», en què el moviment es produeix de nord-est a nord-oest. «I si les masses d’aire formen un anticicló es generen aquestes descomunals anomalies», va afegir.

Segons Vilfand, els processos ultrapolars generalment duren uns cinc dies i són cada vegada més espaiats en el temps a causa de l’escalfament global.

Temes:

Rússia Fred