Investigació en marxa

L’autor del tiroteig de París confessa que volia «matar kurds»

  • Malestar entre la comunitat kurda pel desemparament que afirmen que pateixen per part de les autoritats franceses

2
Es llegeix en minuts

L’autor del tiroteig que va matar tres kurds aquest divendres en un cèntric carrer de París ha confessat als investigadors que la seva intenció era matar persones d’aquest origen kurd, segons indiquen aquest dissabte fonts de la investigació. Així ho va indicar als policies durant el seu arrest, mentre va assenyalar que la motivació del crim era «racista», segons indiquen les fonts mencionades per mitjans locals.

Segons la cadena BFMTV, en el moment de l’arrest, en una perruqueria situada junt amb el centre cultural kurd on va cometre dos dels tres crims, l’individu va preguntar als agents: «¿Quants n’he matat?».

Els investigadors no han determinat per ara el caràcter terrorista de l’acció, cosa que demanen els representants de les associacions kurdes a França.

La Fiscalia acusa el presumpte autor dels fets d’assassinat, intent d’assassinat, violència i infracció a la legislació sobre tinença d’armes, mentre que la Fiscalia Antiterrorista segueix l’assumpte de prop per determinar si es fa càrrec del cas.

Els representants de la comunitat kurda van ser rebuts pel prefecte de Policia de París, Laurent Nuñez, i a la sortida el seu portaveu, Agit Polat, va reiterar que el caràcter terrorista de l’acció «ha de ser tingut en compte».

«Per nosaltres no hi ha cap dubte del caràcter polític i terrorista d’aquests assassinats i hem demanat que la qualificació d'aquests sigui revisada», va assenyalar.

L’enuig de la comunitat kurda es va posar de manifest ahir a la nit, quan van llançar objectes contra les forces de l’ordre i van deteriorar mobiliari urbà a la zona veïna al lloc on es va produir el tiroteig. Aquest dissabte alguns dels seus membres s’han manifestat a la plaça de la República per mostrar el seu desemparament davant les amenaces que pesen sobre ells amb banderes del Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK) i altres amb el rostre del seu líder Abdullah Öcalan.

Notícies relacionades

El tiroteig d’aquest divendres es va produir a pocs dies que es compleixin 10 anys de l’assassinat a sang freda de tres militants kurdes en un altre centre turc situat al mateix districte parisenc, a pocs menys del recent escenari del crim.

Els responsables kurds de França consideren que no s’ha fet prou per dilucidar la implicació de Turquia en aquell crim, alhora que deixen planar la seva sospita sobre el fet que Ankara també hi està al darrere.

Temes:

París