Parlament Europeu

L’hongarès Orbán proposa dissoldre l’Eurocambra després de l’escàndol de corrupció

Brussel·les ha congelat 6.300 milions de fons destinats al país magiar per la seva deriva corrupta i antidemocràtica

L’hongarès Orbán proposa dissoldre l’Eurocambra després de l’escàndol de corrupció

MARTON MONUS

1
Es llegeix en minuts
EFE

El primer ministre d’Hongria, l’ultranacionalista Viktor Orbán, ha tornat a remarcar aquest dimecres la seva postura a favor de la dissolució del Parlament Europeu (PE), i la seva substitució per una assemblea de delegats dels parlaments nacionals, en reacció amb el recent escàndol de corrupció que involucra diversos eurodiputats. «Volem que es dissolgui el PE» i que els europarlamentaris siguin elegits pels parlaments nacionals i no pel vot directe de la ciutadania, com es fa ara», ha dit Orbán en roda de premsa a Budapest.

El mandatari magiar, fortament criticat precisament per l’Eurocambra, així com per la Comissió Europea (CE), per l’elevat nivell de corrupció al seu Govern, i també per soscavar la democràcia i incomplir els estàndards de l’Estat de dret, ha advocat per exercir «un control més estricte» del PE.

El cas conegut com a Qatargate, un escàndol de presumptes suborns vinculats a Qatar per aconseguir influència a Brussel·les que ha comportat diverses detencions –com la de la vicepresidenta del PE Eva Kaili, acusada d’un delicte de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció–, ha debilitat les institucions europees sobretot en la seva lluita contra la corrupció als països membres. Segons molts analistes, aquesta situació li va bé al Govern hongarès, que no ha dubtat a aprofitar-la per deslegitimar les crítiques al seu Govern.

Notícies relacionades

L’Eurocambra és la institució que ha demanat les sancions més severes contra Hongria, per la seva corrupció i deriva antidemocràtica, i això ha fet que Brussel·les congelés 6.300 milions d’euros de fons comunitaris que li corresponen al país magiar i que en condicionés el desemborsament a una sèrie de reformes legals.

Enmig d’aquestes tensions entre Budapest i Brussel·les, Orbán ha reiterat la seva petició de «drenar el pantà» de les institucions europees, parafrasejant el mateix missatge que l’expresident dels EUA Donald Trump va pronunciar durant la campanya electoral del 2016, quan va afirmar que calia drenar el pantà de corrupció a Washington.