Corrupció

L’Eurocambra vol suspendre l’accés a representants qatarians pel ‘Qatargate’

Els parlamentaris insten a una ampliació de la transparència i la rendició de comptes a les institucions europees

L’Eurocambra vol suspendre l’accés a representants qatarians pel ‘Qatargate’

FREDERICK FLORIN

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu vol suspendre l’accés a representants qatarians a la institució fins que es resolgui la investigació judicial de la trama de presumptes suborns per guanyar pes polític i econòmic a Europa, coneguda com a ‘Qatargate’. Amb aquest objectiu, aquest país del Golf hauria comprat presumptament una de les vicepresidentes de l’Eurocambra, Eva Kaili, suspesa aquest dimarts del càrrec. En un esborrany de la resolució centrada en les sospites de corrupció de Qatar i la necessitat d’ampliar la transparència i rendició de comptes a les institucions europees, els grups polítics de l’Eurocambra denuncien els intents de Qatar d’influir en els diputats, exdiputats i personal del Parlament Europeu.

El text, que es votarà aquest dijous i ha sigut pactat per tot l’arc parlamentari, demana la suspensió de l’accés al Parlament Europeu a representants qatarians fins que la investigació judicial aclareixi la suposada trama i que es paralitzi tota la feina sobre expedients legislatius relacionats amb Qatar, en particular en relació amb la liberalització de visats i les visites previstes.

Notícies relacionades

Entre altres mesures per millorar la transparència, els eurodiputats assenyalen la necessitat d’ampliar el registre de transparència de la UE a representants de tercers països, a més de reforçar el mecanisme, en termes de pressupost i personal, perquè pugui verificar més exhaustivament la informació proporcionada pels sol·licitants de registre.

Aquest dimarts l’Eurocambra ha celebrat un debat parlamentari d’emergència per abordar l’escàndol dels suposats suborns tan sols hores després de cessar Eva Kaili. Durant el debat, la comissària d’Interior, Ylva Johansson, va defensar que hi ha d’haver «tolerància zero» amb la corrupció i va demanar que les institucions recolzin les investigacions, que els culpables siguin portats davant la justícia i que els polítics «desterrin la corrupció sigui on sigui».