Escàndol a l’Eurocambra

Roberta Metsola, sobre el ‘Qatargate’: «No escombrarem res sota l’alfombra»

  • La presidenta del Parlament Europeu anuncia l’inici del procés per destituir la vicepresidenta implicada en l’escàndol ‘Qatargate’, la socialdemòcrata grega Eva Kaili 

  • La Fiscalia belga confirma nous registres per «congelar proves informàtiques» i que els quatre detinguts compareixeran dimecres davant el tribunal de primera instància

Roberta Metsola, sobre el ‘Qatargate’: «No escombrarem res sota l’alfombra»

FREDERICK FLORIN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Per a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, no és cap exageració dir que aquests últims dies, des que va esclatar l’escàndol de suborns del ‘Qatargate’ que ha colpejat de ple la institució que dirigeix, han sigut «els dies més llargs» de la seva carrera. «Que no hi hagi dubtes. El Parlament Europeu està sent atacat. La democràcia europea està sent atacada i el nostre model de societat oberta, lliure i democràtica està sent atacat», ha denunciat a l’inici d’una sessió plenària a Estrasburg en la qual ha deixat clar que «no hi haurà impunitat» contra els responsables i que no s’«escombrarà res sota l’alfombra».

I el primer que faran en les pròximes hores serà iniciar el procés per destituir la vicepresidenta Eva Kaili, detinguda aquest cap de setmana a Bèlgica acusada de pertinença a organització criminal, corrupció i blanqueig de diner en una trama presumptament orquestrada per Qatar. Un tràmit que arrencarà aquest dimarts en la conferència de presidents de l’Eurocambra –que reuneix els presidents dels grups polítics– i que haurà posteriorment de ser ratificat pel ple. A més, l’Eurocambra també ha decidit paralitzar i tornar a la comissió parlamentària l’informe sobre la liberalització de visats per als ciutadans qatarians per assegurar-se que el procés no ha sigut manipulat.

Una vintena de registres

La socialdemòcrata grega, a qui Metsola ja va retirar aquest cap de setmana les seves competències, compareixerà juntament amb els altres tres detinguts per les autoritats belgues aquest dimecres davant el tribunal de primera instància belga, segons ha anunciat la fiscalia federal belga en un nou comunicat en el qual ha confirmat que l’operació segueix en marxa, amb nous registres aquest dilluns a la seu del Parlament Europeu, en el marc d’una investigació que va començar fa quatre mesos. En total, des de divendres passat la policia federal ha realitzat una vintena de registres, 19 dels quals en residències i oficines, als quals se suma el d’aquest dilluns als locals de l’Eurocambra i un altre aquest diumenge passat a Itàlia, amb el suport d’Eurojust.

«Des de divendres passat, amb el suport dels serveis de seguretat del Parlament Europeu, s’han congelat els recursos informàtics de deu membres del personal parlamentari per evitar la desaparició de dades necessàries per a la investigació. L’objectiu del registre d’avui al Parlament Europeu era comissar aquestes dades», ha precisat la fiscalia sobre la nova incursió als despatxos de l’Eurocambra. En els últims dies les autoritats han confiscat entorn d’un milió d’euros en metàl·lic: «600.000 euros al domicili d’un sospitós, diversos centenars de milers d’euros en una maleta a l’habitació d’un hotel de Brussel·les i uns 150.000 euros en un pis pertanyent a un diputat al Parlament Europeu».

Quatre persones a la presó

Notícies relacionades

Tot i que la Fiscalia federal continua sense confirmar la identitat dels quatre detinguts arrestats, es tracta de Kaili, la seva parella i assistent parlamentari, l’italià Francesco Giorgi, l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, president de l’oenagé Fight Impunity, i el responsable d’aquesta a Brussel·les, Niccolò Figà-Talamanca. Dues persones més –el pare de Kaili i el sindicalista Luca Visentini– van quedar finalment en llibertat. Les autoritats van poder escorcollar el domicili de Kaili, sense tenir en compte la seva immunitat parlamentària, després de constatar l’existència d’un «delicte in fraganti». En el cas del domicili de l’eurodiputat Marc Tarabella, també registrat dissabte, es va fer, tal com preveu la Constitució belga, amb la presència de Metsola, que ha carregat durant el ple contra els «actors malignes, a tercers països, que pensen que creuen que poden sortir-se amb la seva» i «que creuen que Europa està en venda». 

«Aquests actors nocius, vinculats a països tercers autocràtics, han utilitzat suposadament com a armes ONG, sindicats, assistents i membres del Parlament Europeu, en un intent per boicotejar els nostres procediments. Els seus plans maliciosos han fracassat», ha dit anunciant una investigació interna sobre els fets que afecten el Parlament Europeu per veure com reforçar el sistemes.