Amb permís de Meloni

Dos barcos amb mig miler de migrants arriben a Itàlia després d’una dura travessia

  • Les embarcacions, contractades per Metges sense Fronteres i SOS Humanity, havien rescatat 509 persones en aigües internacionals

  • Els dos barcos van haver de viatjar de Sicília a la península durant 40 hores amb mala mar perquè el Govern Italià li assignés un port on atracar

Dos barcos amb mig miler de migrants arriben a Itàlia després d’una dura travessia

EFE/EPA/DONATO FASANO

2
Es llegeix en minuts
EFE

Dos barcos humanitaris amb 509 migrants rescatats a l’àrea central del Mediterrani han arribat aquest diumenge a les costes italianes després de navegar durant més d’un dia en condicions meteorològiques adverses. Les dues embarcacions han atracat als ports indicats per les autoritats transalpines per desembarcar.

El Geo Barents, contractat per Metges sense Fronteres, ha arribat al port de Salern, al sud de Nàpols, amb 248 immigrants a bord, després que s’evacués una mare que va donar a llum un nadó i un jove de 14 anys amb forts dolors abdominals.

D’altra banda, el Humanity 1, de l’organització alemanya SOS Humanity, ha entrat al port de Bari, al sud d’Itàlia, amb 261 immigrants més salvats al mar. Entre ells es trobaven 40 dones, tres d’embarassades i 93 de menors d’edat, dels quals 67 viatjaven sols.

Esperant port

Fins divendres, les dues embarcacions humanitàries havien esperat aturades davant les costes de l’illa italiana de Sicília que els assignessin un port segur al qual portar aquestes persones, rescatades dies abans en aigües internacionals.

Finalment, les autoritats italianes van optar per concedir-los dos ports –Salern i Bari– que es troben en territori peninsular, cosa que obligava els vaixells i els 509 immigrants rescatats a navegar durant més d’un dia amb mala mar.

«Hem navegat des de fa gairebé 40 hores a tota velocitat i en condicions meteorològiques adverses, amb vents molt forts i onades de fins a tres metres d’altura. La travessia ha sigut esgotadora», van assenyalar des del ‘Humanity 1’.

El Ministeri de l’Interior italià ha explicat que aquesta elecció de ports respon a la necessitat de no saturar més la xarxa de centres d’acollida de Sicília i que s’ha assignat port d’arribada ràpidament a causa de la imminència d’un temporal, al contrari que altres vegades en què es va demorar la resposta.

Contra les oenagés

D’aquesta manera, fonts del Ministeri sostenen que el Govern, de la ultradretana Giorgia Meloni, no ha fet marxa enrere en la seva política contra les oenagés que salven immigrants al mar, a les quals acusa de fomentar el flux migratori des de l’Àfrica amb la seva sola presència.

A principis de novembre, dues setmanes després d’arribar al poder, Meloni i el seu vicepresident, Matteo Salvini, van iniciar el pols contra les oenagés, precisament contra la Geo Barents i la Humanity 1, per forçar un debat europeu i repartir en el continent els sol·licitants d’asil que arribessin a les seves costes.

Notícies relacionades

Amb un decret van prohibir el seu accés als ports italians, però aquestes embarcacions el van desobeir i, una vegada atracades al moll de Catània, al sud d’Itàlia, se’ls va imposar un desembarcament selectiu, permetent únicament l’arribada a terra als immigrants vulnerables.

Al final, es va consentir el desembarcament total de les dues naus, però una d’elles, l’Ocean Viking, contractada per l’organització SOS Méditerranée, va haver de posar rumb a un port francès pel rebuig italià, cosa que va valer a Meloni una primera crisi amb París.