Dret codificat

Els EUA protegeixen federalment els matrimonis homosexuals i els interracials

Trenta-nou republicans s’afegeixen als demòcrates per ratificar a la Cambra baixa la proposta de llei ja aprovada pel Senat

Els EUA protegeixen federalment els matrimonis homosexuals i els interracials

MICHAEL REYNOLDS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els matrimonis entre persones del mateix sexe i entre parelles de diferents races han guanyat als Estats Units protecció federal. Dies després que el Senat aprovés la llei de respecte per al matrimoni, la Cambra baixa ha ratificat aquest dijous la legislació en una votació amb 258 vots a favor i 169 en contra i en la qual 39 republicans s’han afegit als demòcrates per donar aquesta garantia.

Només falta ara que el president Joe Biden estampi la seva firma en la norma, una cosa que després d’un tràmit previ va prometre fer «ràpidament i orgullosament». I l’aprovació l’ha celebrat ja la vicepresidenta Kamala Harris amb un missatge a Twitter en el qual ha inclòs una afirmació: «Ja era hora».

Alarma pel Suprem

La sensació d’urgència per donar protecció federal al matrimoni homosexual es va intensificar l’estiu, després que el jutge Clarence Thomas, un dels magistrats de la majoria conservadora del Tribunal Suprem, escrigués en la sentència amb què va derogar la protecció constitucional per al dret a l’avortament que l’alt tribunal s’havia d’obrir a revisar altres precedents. Va esmentar específicament entre altres sentències les que van donar empara a les unions de persones del mateix sexe i als matrimonis homosexuals.

Amb aquesta alarma disparada la Cambra baixa va aprovar al juliol una proposta de llei que dotava de protecció federal aquestes unions, així com el matrimoni interracial. La norma no obliga tots els estats a emetre llicències de matrimoni, però sí que els força a reconèixer-ne qualsevol que s’hagi realitzat en un estat on sigui legal.

Així mateix, la norma revoca l’homòfoba llei de defensa del matrimoni que va firmar Bill Clinton el 1996, que definia el matrimoni com la unió entre un home i una dona, negava prestacions federals igualitàries per als matrimonis gais i permetia als estats no reconèixer-los tot i que s’haguessin produït en altres on estiguessin legalitzats. Tot i que aquesta llei va ser declarada inconstitucional pel Suprem el 2013, fins ara no s’havia derogat.

Proteccions religioses

Després de les eleccions de meitat de mandat el Senat va aconseguir tirar endavant també amb suport d’una dotzena de republicans la iniciativa, però només una vegada que se li va afegir una esmena que especifica que institucions religioses sense ànim de lucre «no estaran obligades a prestar cap servei, bé o instal·lació per a la celebració o formalització d’un matrimoni» entre persones del mateix sexe. El nou text amb aquesta esmena, que també clarifica que el govern federal no estarà autoritzat a reconèixer matrimonis polígams, va haver de tornar llavors a la Cambra baixa, i és el que s’ha aprovat aquest dijous.

Tot i que en aquesta segona votació a la Cambra de Representants han recolzat la legislació menys republicans que al juliol, el suport bipartidista tant a la Cambra baixa com al Senat és reflex d’un canvi en la visió tant social com política de la qüestió del matrimoni homosexual. Durant dècades un dels temes esgrimits pels conservadors en les seves guerres culturals, avui els sondejos mostren que el 70% dels nord-americans recolzen el matrimoni homosexual.

Tot i així una majoria de republicans a la Cambra baixa hi han votat en contra. Alguns dels representants més conservadors, com Bob Good, ho veuen com una afronta a definicions «bíbliques». D’altres s’han escudat per rebutjar la llei en descartar que el Suprem conservador hagi de treure les proteccions que ha donat a matrimonis homosexuals i interracials, obviant que l’alt tribunal ho va fer amb l’avortament.

 

Notícies relacionades