Grup extremista

Què és el Reichsbürger, el moviment ultra després del pla per fer un cop d’Estat a Alemanya

Els seus membres no reconeixen la República Federal i la seva radicalització manté en alerta les autoritats

Què és el Reichsbürger, el moviment ultra després del pla per fer un cop d’Estat a Alemanya

LISI NIESNER

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La justícia alemanya ha informat aquest dimecres de l’operació que ha avortat un pla per fer un cop d’Estat, en la qual han resultat detingudes 25 persones. A més, 27 persones més estan sent investigades per la seva possible vinculació amb la cèl·lula criminal. Segons la policia, darrere de l’intent hi ha el grup d’extrema dreta Reichsbürger (Ciutadans del Reich, en alemany), un vell conegut de les forces de seguretat germàniques.

Una amenaça creixent

El moviment ultra Reichsbürger engloba una nebulosa heterogènia de neonazis, nostàlgics del Kàiser, conspiracionistes i persones amb creences esotèriques que integren associacions de noms altisonants com «el Govern a l’exili de l’Imperi alemany», el «Regne d’Alemanya» o la «República lliure d’Alemanya». Neguen l’existència de la República Federal perquè afirmen que l’estat actual no és més que una construcció administrativa encara ocupada pels EUA, el Regne Unit i França, i els seus membres actuen per recuperar les fronteres alemanyes prèvies a la Segona Guerra Mundial, cosa que inclouria zones de l’actual Polònia. No respecten la Constitució, asseguren que la que regeix és la de Weimar de 1919, i es neguen a pagar impostos. A més, imprimeixen passaports i llicències de conduir propis. Durant molt temps no se’ls va prestar massa atenció, però la seva creixent radicalització, especialment durant la pandèmia de la covid-19 amb la seva negativa a acatar les restriccions, ha augmentat la preocupació de les autoritats. Segons l’últim informe de l’Oficina per a la Protecció de la Constitució (BfV), aquests grups estan preparats i disposats a cometre «greus actes de violència».

Uns 21.000 membres

Les autoritats calculen que unes 21.000 persones formen part dels Reichsbürger, la majoria homes, i el 5% estan classificats com a extremistes. Entre ells, hi ha exsoldats de l’Exèrcit Federal i l’NVA (Exèrcit Nacional Popular de l’RDA), alguns amb entrenament militar especial. També s’ha relacionat els seus membres amb les teories conspiranoiques de QAnon, el moviment ultra nascut als EUA que afirma que el món està sota poder d’una banda de pedòfils que segresta nens per beure’s la seva sang. Seguidors de QAnon van participar en l’assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021. Els Reichsbürger no compten amb una estructura i ideologia comuna, per la qual cosa tampoc tenen un cap, sinó múltiples dirigents autoproclamats. Els membres de la cèl·lula desarticulada aquest dijous estan convençuts que Alemanya està actualment dirigida per un «Estat profund», segons ha detallat la fiscalia. I per arribar a l’«alliberament», propugnen la intervenció imminent de l’anomenada ‘Aliança’, «una societat secreta tècnicament superior que reuneix governs, serveis d’intel·ligència i militars de diferents països, entre ells la Federació Russa i els EUA». L’ambaixada russa a Berlín ha rebutjat qualsevol vincle amb aquest tipus d’organitzacions.

Assalt al Reichstag i intent de segrest

En els últims anys, els Reichbürguer han sigut relacionats amb almenys tres preocupants episodis. El primer va tenir lloc el 2016, quan un agent de policia va ser assassinat a trets per un membre d’aquest moviment durant una batuda per requisar-li un arsenal il·legal de més de 30 armes de foc. El 29 d’agost del 2020, en el marc d’una protesta contra les restriccions per aturar la pandèmia del coronavirus, centenars de manifestants van enderrocar les barreres que envolten el Parlament federal amb l’objectiu d’assaltar l’edifici històric del Reichstag. Segons mitjans locals, el detonant de l’assalt va ser un missatge a través d’un megàfon que assegurava que Donald Trump havia arribat a Berlín per alliberar Alemanya. El 2022, la fiscalia també va atribuir a persones seguidores de la ideologia dels Reichbürger l’intent de segrest del ministre de Sanitat, el socialdemòcrata Karl Lauterbach. El pla, que incloïa crear condicions de «Guerra Civil» al país perpetrant atemptats contra infraestructures elèctriques, va ser desbaratat per la policia el mes d’abril passat, amb la detenció de quatre persones. Sis mesos més tard, va ser arrestada la presumpta capitost del grup, una dona de 75 anys.