Nous resultats

Al-Jazeera demanda Israel davant el Tribunal Penal Internacional per l’assassinat de la periodista Shireen Abu Aqleh

El primer ministre israelià assegura desafiador que «ningú investigarà els soldats del nostre Exèrcit»

Al-Jazeera demanda Israel davant el Tribunal Penal Internacional per l’assassinat de la periodista Shireen Abu Aqleh

EFE / ABED AL HASHLAMOUN (Efe)

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Ningú oblida Shireen Abu Aqleh. I, per això, Al-Jazeera ha presentat una demanda contra Israel davant el Tribunal Penal Internacional (CPI) per l’assassinat de la periodista palestina el mes de maig passat. La demanda es basa en noves evidències que, segons la cadena de notícies qatariana, confirmen que les forces israelianes van disparar directament contra Abu Aqleh. «L’afirmació que Shireen va morir per error en un intercanvi de trets és completament infundada», ha declarat la cadena en un comunicat. Des d’Israel, el primer ministre interí Yair Lapid ha assegurat que «ningú investigarà als soldats del nostre Exèrcit».

Fa gairebé set mesos que la periodista palestino-nord-americana Shireen Abu Aqleh va ser assassinada per un tret mentre cobria una batuda militar a Jenin, a la Cisjordània ocupada. Des d’aleshores, «l’equip legal d’Al-Jazeera ha portat a terme una investigació completa i detallada del cas», afirma el comunicat, «i ha descobert noves proves basades en diversos relats de testimonis directes, l’examen de múltiples elements d’imatges de vídeo i proves forenses relacionades amb el cas». Davant aquests nous resultats, ha presentat el cas aquest dimarts al tribunal amb seu a la Haia.

Recolzant-se en les noves evidències, Al-Jazeera s’ha desmarcat de les conclusions de les indagacions israelianes sobre la mort de la periodista. «Sens dubte, no hi va haver trets a l’àrea on era Shireen, a part dels trets de les Forces d’Ocupació d’Israel dirigits directament contra ella», ha afirmat la cadena de notícies amb seu a Qatar. El mitjà veu el seu assassinat com a part d’una campanya deliberada «per atacar i silenciar Al-Jazeera». Per això, l’expedient se centra principalment en l’assassinat d’Abu Aqleh, tot i que també inclourà el bombardeig de les oficines de la cadena a la Franja de Gaza durant l’ofensiva israeliana de maig del 2021 que va matar més de 250 persones.

Reacció israeliana

«Les sentències del Tribunal Penal Internacional estipulen que els responsables siguin investigats i jutjats; altrament, tenen la mateixa responsabilitat que si fossin els que van obrir foc», ha dit Rodney Dixon KC, l’advocat d’Al-Jazeera en una conferència de premsa a la Haia. La CPI té poder per jutjar individus, i podria finalment encausar determinats líders israelians.

Notícies relacionades

A Tel Aviv, tanmateix, els seus líders semblen estar tranquils. Veuen en la demanda un gest més per augmentar la pressió internacional sobre Israel per l’assassinat d’Abu Aqleh. Malgrat les múltiples investigacions independents que acusen l’Estat jueu de ser culpable, de moment no els ha reportat cap conseqüència. Tot i així, la classe política israeliana no ha trigat a pronunciar-se. «Ningú investigarà els soldats de les Forces de Defensa d’Israel o predicarà la moralitat en la guerra i molt menys Al-Jazeera», ha clamat l’encara primer ministre Yair Lapid a la Knesset, el Parlament israelià.

El polèmic Itamar Ben Gvir, ministre de Seguretat Nacional entrant, ha titllat a la cadena d’«antisemita i enganyosa» i ha demanat que sigui «expulsada del país avui mateix». Però Al-Jazeera es manté ferma en «el seu compromís d’aconseguir justícia per a Shireen i explorar totes les vies per garantir que els responsables retin comptes i siguin portats davant la justícia», conclou el seu comunicat.