Indonèsia

Vídeo | Alerta màxima a Java per l’erupció del volcà Semeru

Del cràter ha emergit un núvol de cendra d’aproximadament 1,5 quilòmetres d’altura

2
Es llegeix en minuts
France Presse

L’illa de Java a Indonèsia ha patit en les últimes setmanes una sèrie de terratrèmols, els quals han despertat el volcà Semeru, que aquest diumenge ha entrat finalment en erupció. Les autoritats locals han emès l’alerta màxima per evitar que es repeteixi el desastre mortal que el mateix volcà va provocar fa un any. «El perill amenaça a les zones poblades i l’activitat del volcà s’ha intensificat», ha afirmat Hendra Gunawan, portaveu del Centre de Vulcanologia i Prevenció de Desastres Geològics del país, que ha elevat el risc d’alerta del nivell tres al quatre.

Situada a l’est de Java, la muntanya Semeru és la més alta de l’illa amb una altitud de 3.676 euros. Aquest diumenge ha escopit un núvol de cendra d’aproximadament 1,5 quilòmetres d’altura. No s’han reportat víctimes mortals ni ferits immediatament després de l’erupció, però Gunawan ha aconsellat els residents pròxims que es mantinguin almenys a vuit quilòmetres del cràter.

Evacuació en marxa

Les autoritats també han demanat a la gent que eviti una àrea de 13 quilòmetres de llarg al llarg d’un riu al sud-est de la muntanya Semeru, cap a on es desplaçava el núvol de cendra volcànica. El grup de rescat local Irannala Rescue ha publicat uns vídeos en què s’aprecia un núvol gegant que s’eleva des del cràter, que enfosqueix per complet el sol i cobreix de cendra els llogarrets circumdants, que també han quedat banyats per una boira fosca.

Notícies relacionades

L’evacuació ja està en marxa i s’han establert refugis per allotjar-hi les persones desplaçades. Les autoritats també han distribuït màscares als residents pròxims per protegir-los de la contaminació de l’aire per les cendres.

La tragèdia de fa un any

La tragèdia de fa un anyIndonèsia es troba al Cinturó de Foc del Pacífic, on la trobada de les plaques continentals provoca una forta activitat volcànica i sísmica. L’arxipèlag del sud-est asiàtic té al voltant de 130 volcans actius. Fa exactament un any, el 4 de desembre del 2021, la muntanya Semeru ja va entrar en erupció i va provocar la mort d’almenys 51 persones. A més, allaus de llot i cendres van envoltar llogarrets i gairebé 10.000 persones van haver de fugir de les seves llars. Una altra erupció va tenir lloc dos dies després.