Tractat START

Rússia es nega a negociar sobre l’arsenal nuclear pel comportament «tòxic» dels EUA

  • Els dos països tenien previst reunir-se al Caire entre el 29 de novembre i el 6 de desembre

Rússia es nega a negociar sobre l’arsenal nuclear pel comportament «tòxic» dels EUA

MIKHAIL METZEL / SPUTNIK

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Moscou ha decidit posposar les reunions consultives amb els Estats Units del nou START (Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques) pel suport directe de Washington a l’Exèrcit ucraïnès. La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Maria Sakhàrova, va acusar els Estats Units de manipular el nou acord nuclear START per beneficiar-se’n, malgrat que va reiterar que Rússia encara hi continua compromesa. Va assenyalar la «toxicitat» de Washington i va afegir que el país nord-americà «té un desig patològic per fer mal a Rússia de qualsevol manera possible».

El viceministre d’Afers Exteriors rus Serguei Riabkov ha confirmat la decisió russa en una entrevista amb el canal de televisió estatal RT: «Rússia ha decidit posposar la trobada ja acordada, que s’havia de celebrar al Caire». Va justificar que el país «no pot ignorar les accions que els EUA estan fent a Ucraïna, no fa més que augmentar la tensió». Dimarts, Moscou va anunciar que posposava sine die la comissió, i aquest dimecres el Kremlin ha explicat la seva decisió.

«[Quan Washington estigui preparat] per dialogar sobre seguretat estratègica, estarem llestos», va apuntar el mateix diplomàtic, que va detallar que és poc probable que la comissió del Nou START es reuneixi abans que finalitzi el 2022. Inicialment estava previst que representants dels dos països es reunissin al Caire del 29 de novembre al 6 de desembre per elaborar un nou pacte entre potències nuclears, que tindria per objectiu reduir el nombre de caps atòmics i limitar les armes estratègiques ofensives.

«Bona fe»

Notícies relacionades

Laura Kennedy, membre de la junta directiva de l’Associació de Control d’Armes, va respondre en un comunicat que la decisió russa de deixar per més endavant la reunió és «irresponsable, especialment en aquest moment de més tensions quan el diàleg entre les dues potències nuclears més grans del món és primordial».

El mes d’agost el president nord-americà Joe Biden va assegurar que estava disposat a negociar un nou marc de control d’armes atòmiques amb Rússia, per substituir el Nou START el 2026 quan aquest expiri, tot i que va asseverar que això «requereix un soci que operi de bona fe». «El conflicte russoucraïnès ha complicat l’establiment de qualsevol acord», va apuntar el mateix líder nord-americà.