guerra a Ucraïna

Brussel·les obre la porta a utilitzar actius congelats a Rússia per pagar la reconstrucció d’Ucraïna

La Comissió Europea també planteja la creació d’un tribunal especial, recolzat per les Nacions Unides, per jutjar els crims de Moscou

Brussel·les obre la porta a utilitzar actius congelats a Rússia per pagar la reconstrucció d’Ucraïna

JOHN MACDOUGALL / AFP

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’import total dels actius privats russos congelats a la Unió Europea, com a resultat dels vuit paquets de sancions aprovats fins ara pels Vint-i-set contra Moscou per la guerra d’Ucraïna, ascendeix a gairebé 18.900 milions d’euros mentre que les reserves del Banc Central de Rússia, immobilitzades pels països del G-7 i la UE per les prohibició de transaccions, s’estima en 300.000 milions. Un volum que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, proposa ara destinar a finançar la reconstrucció d’Ucraïna, tal com fa mesos que reclama el president Volodímir Zelenski.

Brussel·les proposa moure fitxa per utilitzar els actius congelats a Rússia i que el règim de Vladímir Putin «pagui financerament per la devastació que ha causat». Segons les estimacions del Banc Mundial recollides al document enviat als Vint-i-set, els danys globals a Ucraïna des que Putin ordenés envair el país el 24 de febrer passat s’acosten als 350.000 milions d’euros. Una xifra que no ha tocat sostre i que continuarà augmentant mentre l’agressió russa continuï. De fet, Von der Leyen ha quantificat aquest dimecres l’import dels danys en 600.000 milions d’euros. «Rússia i els seus oligarques han de compensar Ucraïna pels danys i cobrir els costos de reconstrucció del país», ha insistit.

Per a això, la Comissió Europea planteja utilitzar els gairebé 19.000 milions d’euros en actius privats congelats pels estats membre a oligarques i entitats i els 300.000 milions de les reserves del Banc Central de Rússia bloquejades pels països del G-7 i la UE. «A curt termini podríem crear amb els nostres socis una estructura per administrar i invertir aquests fons. Després utilitzaríem el generat per aquests diners i una vegada aixecades les sancions aquests fons s’utilitzarien perquè Rússia pagui una compensació total pels danys causats a Ucraïna», ha afegit.

Mandat dels líders

La iniciativa respon al mandat que van donar els líders europeus en l’última cimera de finals d’octubre, quan van demanar a Brussel·les que presentés opcions per utilitzar els actius russos congelats per recolzar la reconstrucció d’Ucraïna, tot i que fonts comunitàries admeten que ni serà senzilla de posar en marxa ni es tracta d’una cosa que es pugui aplicar a curt termini. «Hi haurà etapes en termes de negociació i adopció d’instruments jurídics. No és una cosa immediata. Som en un horitzó temporal a mitjà termini», admeten.

Notícies relacionades

En paral·lel, Brussel·les també planteja crear un tribunal internacional especial, sota el paraigua de les Nacions Unides, per jutjar els crims de Moscou. «La invasió russa d’Ucraïna ha portat mort, devastació i patiment indescriptibles. Tots recordem els horrors de Butxa. Rússia ha de pagar pels seus horribles crims, inclòs el seu crim d’agressió contra un Estat sobirà», ha anunciat von der Leyen en un videomissatge difós a Twitter abans d’anunciar la doble proposta presentada aquest dimecres als ambaixadors permanents dels Vint-i-set.

«Proposem crear un tribunal especialitzat recolzat per les Nacions Unides per investigar i jutjar el crim d’agressió de Rússia. Estem preparats per començar a treballar per obtenir el suport internacional més ampli possible per a aquest tribunal especialitzat», ha apuntat sobre una iniciativa que fa mesos que reclamen els països bàltics.