Maniobres militars a l’Àsia

Seül i Tòquio despleguen caces davant l’aproximació d’avions xinesos i russos

L’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà va detallar en un comunicat que, en total, dos bombarders xinesos i sis aeronaus russes van penetrar aquest dimecres en diferents franges de l’ADIZ nacional en diversos moments

Seül i Tòquio despleguen caces davant l’aproximació d’avions xinesos i russos

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
EFE

Autoritats militars sud-coreanes i japoneses van informar aquest dimecres que diverses aeronaus xineses i russes van penetrar a les seves respectives Zones d’Identificació de Defensa Aèria (ADIZ) sense notificar-ho, fet que va obligar al desplegament preventiu d’avions de combat. Aquests moviments, que en cap cas van suposar intrusions en els espais aeris sud-coreà i nipó, es venen repetint a la zona per aeronaus russes i xineses.

L’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà va detallar en un comunicat que, en total, dos bombarders xinesos i sis aeronaus russes van penetrar aquest dimecres en diferents franges de l’ADIZ nacional en diversos moments. L’ADIZ és un perímetre que determina si les Forces Aèries han de ser desplegades quan aeronaus estrangeres hi entren sense notificació prèvia.

Incursions a l’espai aeri

Primer, dos bombarders H-6 xinesos van fer dues incursions, la primera a les 5.48 hora local (20.48 GMT de dimarts) a uns 126 quilòmetres de la roca de Socotra, una roca submergida a mig camí entre el mar Groc i el de la Xina Oriental la sobirania del qual reclamen tant Seül com Pequín, que fa que les seves respectives ADIZ se solapin en aquesta zona.

En tot cas, els dos H-6 van tornar a penetrar l’ADIZ sud-coreana a les 6.44 (21.44 GMT de dimarts) pel «nord-est de Pohang», ciutat costanera a uns 275 quilòmetres al sud-est de Seül, i es van mantenir a la zona uns 15 minuts. Finalment, la parella de bombarders xinesos i sis aeronaus russes (quatre bombarders Túpolev T-95 i dos caces Sukhoi S-35) van tornar a penetrar la franja oriental de l’ADIZ sud-coreana, uns 200 quilòmetres al nord-est de l’illa d’Ulleung (200 quilòmetres al nord-est de Pohang) entorn de les 12.18 (3.18 GMT) i es van mantenir a la zona una mica menys de 20 minuts.

Intensificació de les maniobres

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa nipó va detallar que dos bombarders xinesos H-6 van sobrevolar l’estret de Tsushima, al sud-oest de l’arxipèlag japonès, procedents del mar de la Xina Oriental, i es van aproximar a l’espai aeri nipó al mar del Japó aquest divendres abans de dirigir-se cap al nord.

Notícies relacionades

Les dues aeronaus que Tòquio considera russes van traçar una trajectòria similar, segons les autoritats nipones, que van afegir que estan mirant d’aclarir el motiu d’aquestes maniobres pròximes al seu territori. L’Executiu nipó ve denunciant en els últims mesos una intensificació de les maniobres navals i aèries xineses entorn del seu territori, a les quals s’han sumat en algunes ocasions vaixells i aeronaus russos.

El 24 de maig es va produir un incident similar, en què sis bombarders estratègics xinesos i russos van efectuar maniobres conjuntes als voltants dels espais aeris del Japó i de Corea del Sud, i Tòquio i Seül van respondre així mateix mobilitzant els seus caces.