Guerra a Ucraïna

Arriba a Kherson el primer tren ucraïnès des de l’inici de la guerra

A les andanes de l’estació de ferrocarril es vivien escenes d’alegria i emoció

1
Es llegeix en minuts
France Presse

Llàgrimes, somriures i trets d’artilleria esporàdics van saludar la tornada dels habitants de Kherson en el primer tren que arriba a l’estació local des de Kíiv després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Famílies separades pel conflicte s’han retrobat aquest dissabte a la localitat del sud d’Ucraïna.

Les autoritats ucraïneses van anunciar la reobertura de la línia fèrria entre la ciutat, ocupada per les tropes russes fins a la seva retirada en data recent, i Kíiv, la capital. «Vaig prometre que tornaria; he pogut mantenir la meva promesa», va dir Anastasia Shevliuga, de 30 anys, al descendir del vagó i retrobar-se amb la seva mare.

Notícies relacionades

Per a altres persones, en canvi, el moment és més difícil. Svitlana Dosenko reprimeix les seves llàgrimes durant uns instants mentre espera a retrobar-se amb el seu fill únic, que no veu des de l’inici de la guerra. «És l’únic que em queda», explica.

Difícil espera

I és que l’espera de l’Svitlana havia sigut molt difícil. Dos dies després de l’inici de la guerra, el seu marit, malalt de covid, va morir a causa que el respirador a què estava connectat es va aturar, al tallar-se la llum a l’hospital. Durant els vuit mesos següents, les forces russes practicaven registres constantment en apartaments i havien col·locat a tota la ciutat punts de control. «Va ser tot molt complicat; casa meva va ser inspeccionada pels russos» que «buscaven armes», explica. La dona tenia previst agafar el mateix tren de tornada a Kíiv amb el seu fill.