Guerra a Ucraïna

¿Què diu l’article 4 de l’OTAN que Polònia vol activar després de la caiguda de dos míssils russos al seu territori?

El portaveu del Govern polonès ha anunciat que estan augmentant la preparació d’unitats militars després de l’explosió

  • La caiguda de dos míssils a Polònia desencadena la inquietud a l’OTAN

¿Què diu l’article 4 de l’OTAN que Polònia vol activar després de la caiguda de dos míssils russos al seu territori?
1
Es llegeix en minuts

La caiguda de dos míssils russos a Polònia a prop de la frontera amb Ucraïna ha avivat la preocupació que el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna s’expandeixi també en territori de l’OTAN.

El portaveu del Govern polonès, Piotr Muller, ha confirmat que l’impacte dels míssils ha matat dues persones i que, arran de l’incident, estan augmentant la preparació d’unitats militars. Però també ha indicat que necessiten verificar si han d’activar l’article 4 de l’OTAN, pel qual convocarien l’Aliança per analitzar l’estat de la seva integritat i seguretat nacional.

Notícies relacionades

¿Però què significaria l’activació de l’article 4 de l’OTAN? En concret, permet als membres de l’OTAN sotmetre a debat en el Consell de l’Atlàntic Nord qualsevol assumpte que els preocupi en seguretat, integritat territorial, independència política o de tenir seguretat quan algun país se senti amenaçat, segons el tractat.

Polònia podria activar aquest article, però no garantiria que l’aliança actués immediatament. Això sí, és un pas important per posar a la taula el problema i intensificar el debat entre els membres per decidir si actuar o quina solució trobar.