Enduriment de llei
Àustria castigarà els missatges nazis i antisemites tot i que provinguin d’altres països
La modificació de la llei suposa penar qualsevol expressió prohibida sense tenir en compte l’origen del missatge

El Govern d’Àustria ha decidit endurir la llei de prohibició per perseguir jurídicament i castigar la publicació de missatges il·legals, com apologia del nazisme o antisemitisme, també si són originats en altres països.
La decisió ha sigut anunciada durant aquest dilluns per la ministra austríaca de Justícia, Alma Zadic, i la ministra d’Assumptes Constitucionals, Karlone Edstadler, en una roda de premsa a Viena. Qualsevol banalització del genocidi de l’Holocaust i qualsevol crim nazi «és intolerable i ha de ser castigat», ha declarat Alma Zadic.
Igual com Alemanya, Àustria va aprovar l’anomenada llei de prohibició després de la Segona Guerra Mundial que veta el partit i la propaganda nazi, així com diversos símbols del Tercer Reich d’Adolf Hitler, inclosa la seva salutació. El 1992 la llei va ser ampliada per incloure el càstig per negar, minimitzar, aprovar o justificar els crims del nacionalsocialisme, especialment l’Holocaust jueu, penat amb fins a 10 anys de presó.
Qualsevol banalització serà punible
La decisió actual d’enduriment ha sigut desencadenada, en part, per l’escàndol que l’Exèrcit austríac mantenia exercint un militar que va ser condemnat en repetides ocasions per vestir l’uniforme de l’organització paramilitar nazi SS. Tanmateix, i tot i que la situació ja estigués regulada per la justícia, les modificacions de la llei suposaran la pèrdua d’ocupació als funcionaris públics que violin la llei que prohibeix l’ús de símbols nazis.
Així mateix, s’introdueixen altres mesures cautelars. D’una banda, s’amplia la jurisdicció nacional per perseguir i penar qualsevol expressió o manifestació prohibida que es publiqui a Àustria tot i que provingui d’un altre lloc, va explicar Zadic. Com a exemple, la ministra va recordar que en el passat van aparèixer a Àustria publicacions neonazis que s’havien emès a Espanya, una cosa que en el futur serà també un delicte penat. Un altre canvi és que les autoritats podran confiscar i treure de circulació qualsevol objecte relacionat amb la ideologia nazi, com anells d’honor de la SS, banderes i insígnies, entre altres coses. D’altra banda, es retirarà de la llei el terme de «banalització greu», de manera que qualsevol banalització serà punible.
Es tracta una modificació decidida en reacció a l’aparició en manifestacions contra la vacunació de covid de persones que portaven símbols com les estrelles que els jueus estaven obligats a portar durant el nazisme, equiparant-se així a les víctimes jueves del genocidi nazi.
- Combustible Males notícies per als conductors: s’esperen novetats a les gasolineres
- Sondeig preelectoral del GESOP Enquesta eleccions Barcelona: Trias surt al capdavant però es manté la pugna a quatre
- Violència sexual Escàndol als Feroz 2023: dues agressions sexuals, una denúncia de l’actriu Jedet i detingut el productor d’una pel·lícula nominada
- Obituari Mor Annie Wersching, actriu de ‘Timeless’ i del videojoc ‘The Last of Us’
- Dades de l’INE Aquests són els barris més pobres d’Espanya
- Calendari deliciós ¡No t’ho perdis! Aquests són els millors plans de l’agenda gastronòmica del febrer
- Previsió meteorològica Temps de Catalunya, avui dilluns 30 de gener del 2023: ¿quan s’acabarà el fred intens?
- Un any després de ‘SloMo’ Benidorm Fest: anàlisi de les 18 cançons aspirants a Eurovisió
- UN DEFECTE ANTIC Un Barça que no s’atreveix a xutar de lluny
- Congressos L’ISE inaugura temporada firal amb l’expectativa d’incrementar un 20% el seu públic