Naufragis

Itàlia aplica el desembarcament selectiu d’immigrants al barco de MSF

Només s’ha permès el desembarcament dels més vulnerables, mentre que la resta han sigut tornats a aigües internacionals

Itàlia aplica el desembarcament selectiu d’immigrants al barco de MSF

MSF

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern d’Itàlia ha imposat avui el desembarcament selectiu d’immigrants a un altre barco humanitari, el Geo Barents de Metges sense Fronteres (MSF), que ha atracat al port de Catània (sud) amb 572 immigrants salvats al Mediterrani.

La nova estratègia de l’Executiu en el seu pols a les oenagés que salven immigrants al Mediterrani passa per permetre el desembarcament només dels més vulnerables, mentre que la resta seran tornats a aigües internacionals als barcos pels quals van ser rescatats.

Els ministres d’Infraestructures i Transports, Matteo Salvini; d’Interior, Matteo Piantedosi, i de Defensa, Guido Crosetto, han firmat aquest diumenge un decret que així ho ordena, segons fonts pròximes al vicepresident ultradretà.

En el text s’especificava que només es permetia a la Geo Barents, carregada amb 572 immigrants exhaustos després del seu periple i dies d’espera al mar, mantenir-se en aigües territorials italianes el temps necessari per assistir les persones que pateixin una «condició d’emergència o salut» verificada per les autoritats portuàries competents. Després, «a totes les persones que es mantenen a l’embarcació els serà en tot cas assegurada l’assistència per sortir d’aigües internacionals», és a dir, que seran expulsades al mar.

Estratègia «inhumana»

Aquesta estratègia ha sigut qualificada per l’oposició d’«inhumana» i contrària a les lleis internacionals, per suposar una devolució dels immigrants que, per exemple, no estiguin malalts. Els primers a patir aquesta estratègia italiana van ser els 179 immigrants salvats fa dues setmanes al Mediterrani pel barco humanitari ‘Humanity 1’.

La nau va entrar aquest diumenge al port sicilià de Catània (sud) i, després d’una verificació per part dels funcionaris italians, es va permetre el desembarcament de 144 immigrants, sobretot dones i nens, mentre que 35 van ser obligats a quedar-se a bord. 

Naufragi a Grècia

Aquest mateix diumenge, el govern de Grècia ha elevat a 26 les víctimes mortals en el naufragi d’un barco davant l’illa grega d’Eubea que va tenir lloc dimarts passat. Les autoritats del país han pogut recuperar els cossos de sis migrants més que anaven a bord de l’embarcació sinistrada, mentre que 30 persones es mantenen desaparegudes, segons un comunicat emès per la Guàrdia Costanera grega, informa Efe.

Notícies relacionades

Cinc menors es compten entre els morts. Són tres nens i dues nenes. A més, el recompte de morts inclou dotze homes i sis dones. Es desconeix el gènere i l’edat dels tres últims migrants que van ser trobats sense vida aquest dissabte.

Els equips de rescat han aconseguit salvar 12 homes. Són set egipcis, tres afganesos i dos iranians. Dos d’ells han sigut arrestats per tràfic de persones i provocació deliberada de naufragi al ser considerats els responsables de l’embarcació.

Temes:

Oenagés Itàlia