Diplomàcia tensa

El rei del Marroc convida el president algerià a un «diàleg» a Rabat

El rei marroquí estava convidat formalment a la cimera de la Lliga Àrab, que se celebra aquest 1 i 2 de novembre a la capital algeriana, a la qual finalment va decidir no assistir

El rei del Marroc convida el president algerià a un «diàleg» a Rabat

Ministerio de exteriores marroquí

2
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El rei Mohamed VI del Marroc convida el president d’Algèria, Abdelmadjid Tebboune, a visitar Rabat per «mantenir un diàleg» sobre les relacions bilaterals, trencades des de fa un any, segons va assegurar a Alger a un grup de mitjans europeus el titular d’Exteriors, Nasser Burita.

«Sa majestat ens ha donat instruccions de dir a les autoritats algerianes que hi ha una invitació oberta a la seva excel·lència el president [d’Algèria] de venir al Marroc i tenir un diàleg amb els preparatius necessaris per garantir-ne l’èxit», va detallar Burita.

El rei marroquí estava convidat formalment a la cimera de la Lliga Àrab, que se celebra aquest 1 i 2 de novembre a la capital algeriana, a la qual finalment va decidir no assistir perquè, va assegurar Burita, «tot i que hi ha disposicions preses per a una trobada bilateral al mes alt nivell», no van rebre «confirmació respecte a això». «Fa tres dies que som aquí [a Alger, des de dissabte] i ens hem dirigit diverses vegades a través dels canals de la cimera (de la Lliga Àrab) sense que s’hagin adoptat disposicions per a una trobada bilateral al més alt nivell», va indicar.

En resposta a les declaracions prèvies del ministre algerià d’Afers Exteriors, Ramtam Lamarra, de rebre el mandatari a la sala d’honors de l’aeroport, com la resta de caps d’Estat que van arribar aquests dies a la capital, Burita va considerar la proposta «inhabitual, vista la naturalesa de la relació». «Vista l’envergadura i la importància d’aquesta trobada, no pot ser improvisada en un saló d’honors a l’aeroport, necessita una preparació i un compromís per les dues parts per garantir-ne l’èxit», va retreure.

Ruptura de relacions

El dirigent marroquí va insistir que Algèria, com a país amfitrió, havia tingut oportunitat de traslladar la invitació a una trobada bilateral, tant «a través dels serveis de la cimera o directament a la delegació [marroquina] que estava sobre el terreny».

Notícies relacionades

El representant marroquí va remarcar que des de la ruptura de relacions diplomàtiques l’agost del 2021, el monarca ha allargat la mà a Alger en tres dels seus discursos: «Desgraciadament, no hem rebut cap resposta a aquestes iniciatives reals de diàleg bilateral», va dir.

«La invitació és real, perquè el que no va poder ser a Alger, per la falta de canals de comunicació, per exemple, o per altres raons, puguem portar-ho a bon port, si existeix la voluntat d’Alger, a través d’aquesta invitació del rei», va avançar Burita.

Temes:

Algèria Marroc