Cinquens comicis en tres anys

La jornada electoral a Israel arrenca per acabar amb el bloqueig polític

  • Gairebé set milions d’israelians estan convocats a les urnes per votar en aquest plebiscit sobre Netanyahu, la coalició del qual es quedarà a un escó de la majoria absoluta, segons les enquestes

La jornada electoral a Israel arrenca per acabar amb el bloqueig polític

Bloomberg

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel viu el dia de la marmota. Des de les set del matí, 6,78 milions d’israelians poden tornar a votar en les cinquenes eleccions en tres anys i mig. S’espera que l’apatia generalitzada es tradueixi en una baixa participació, però les dades tres hores després d’obrir els col·legis electorals són les més altes des del 1981 amb un 15,9%. Les enquestes preveuen uns resultats molt ajustats, amb el bloc liderat per l’ex primer ministre Benjamin Netanyahu quedant-se a un sol escó de la majoria absoluta. 

«Aquestes eleccions decidiran el futur del país; ves a votar que hi ha futur i continuarem treballant per tu», ha dit el primer ministre en funcions, Yair Lapid, després de votar a Tel Aviv. L’actual líder del país és conscient de la necessitat que la ciutadania exerceixi el seu dret a vot. Els sondejos atorguen 56 escons a la coalició que encapçala junt amb formacions d’esquerra, dreta i centre. En canvi, Netanyahu i els seus aliats ultraconservadors podrien aconseguir els 60 diputats de la Knéset amb 120 seients.

Tot i així, aquests comicis podrien suposar el retorn del primer ministre més longeu de la història d’Israel després de 16 mesos com a líder de l’oposició. D’aquesta manera, Netanyahu es beneficiaria de l’auge de l’extrema dreta amb la coalició Sionisme Religiós i es col·locaria com a tercera força a la cambra. Aquest partit obertament racista, homòfob i antiàrab té la clau de la tornada de Netanyahu. 

Depenent del vot palestí

Està en mans de la població palestina d’Israel que la Knéset es converteixi en la més dretana de la seva història. Els vots d’1,8 milions de palestins, més del 26% de l’electorat, poden assegurar que els partits palestins superin el llindar electoral del 3,25% i evitin que la dreta radical sumi prou suports sota el lideratge de Netanyahu. Però no hi ha gaire esperança en aquest pronòstic, ja que aquesta comunitat, que sol ser tractada com a ciutadania de segona excepte quan se la necessita a les urnes, no acostuma a participar en els comicis.

Notícies relacionades

També s’espera que l’esquerra aconsegueixi els pitjors resultats de la seva història. No està clar si Meretz i el Partit Laborista aconseguiran superar el llindar i obtenir un mínim de quatre escons. Mentrestant, la ciutadania acudeix a les urnes preocupada pel cost de vida. Israel és el setè país més car del món i el segon en el mercat immobiliari. Tot i que aquest ha sigut l’any més letal als territoris ocupats palestins amb 136 morts, l’electorat israelià no sembla afectat per això. 

S’han invertit més de 3.500 milions de dòlars en una altra campanya electoral per sortir de l’estancament polític impassible des del 2019. Netanyahu insisteix a aconseguir el seu sisè mandat. Potser així, i gràcies a l’ajuda dels seus socis jueus supremacistes, pugui esquivar els seus judicis per corrupció i suborn. Però no hi ha gaires perspectives que aquests siguin els últims comicis a l’Estat hebreu. Molts ja miren cap a la pròxima primavera, sobretot Yair Lapid. L’actual primer ministre el beneficiarien sis mesos de govern per convèncer el públic israelià que és una alternativa real a Netanyahu.