Eleccions al Brasil

Bolsonaro guarda silenci després de la victòria de Lula

El president electe, Lula da Silva, va rebre el reconeixement d’importants figures del bolsonarisme, però el seu rival es va retirar sense reconèixer la derrota en públic

Bolsonaro guarda silenci després de la victòria de Lula
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mentre plouen les felicitacions a Luiz Inácio Lula da Silva per la victòria d’aquest diumenge en les eleccions presidencials del Brasil, l’actual president Jair Bolsonaro continua sense reconèixer la derrota.

El líder del Partit dels Treballadors (PT), de 77 anys, es va imposar sobre l’ultradretà per un estret marge, el 50,9% dels vots contra el 49,1%.

Passades més de 18 hores del resultat oficial, Bolsonaro, de 67 anys, no s’ha pronunciat sobre la victòria de Lula, que va ser reconeguda immediatament per líders mundials com el nord-americà Joe Biden i el rus Vladímir Putin, amb qui el mandatari va mantenir bones relacions.

Traspàs de poder

Durant el seu discurs de victòria, Lula va manifestar la seva preocupació pel traspàs de poder: «Necessito saber si el president que hem derrotat permetrà que hi hagi una transició perquè tinguem informació de les coses».

Diumenge a la nit Bolsonaro es va recloure a la residència oficial de l’Alvorada a Brasília, i dilluns va tornar al Palau de Planalto sense fer declaracions, va constatar un fotògraf de l’AFP. Només alguns dels seus aliats parlamentaris van admetre la derrota a les xarxes socials, on el bolsonarismo sol ser molt actiu.

Camioners i altres manifestants van bloquejar vies en 11 dels 26 estats del país i el districte federal, en protesta per la derrota de Bolsonaro. La policia de carreteres va intervenir per alliberar els passos, tot i que desenes continuen obstruïts, segons l’informe oficial.

La victòria de Lula va ser proclamada oficialment pel titular del Tribunal Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes, que el va considerar «president electe». També va rebre un fort reconeixement institucional, per part dels titulars de la Cambra de Diputats, Arthur Lira, i del Senat, Rodrigo Pacheco, i dels magistrats del Tribunal Suprem.

Altres importants figures del bolsonarisme també van reconèixer la victòria de Lula, fins i tot la senadora Damares Alves i el pastor evangèlic Silas Malafaia, que formen part del seu nucli de col·laboradors més estrets.

Lula es va reunir aquest mateix dilluns amb el president argentí, Alberto Fernández. Els dos líders, aliats de fa molt temps, es van fer una efusiva abraçada al trobar-se en un hotel a São Paulo, segons un vídeo penjat en el compte oficial d’Instagram de l’argentí.

Notícies relacionades

El president francès, Emmanuel Macron, i el cap de l’ONU, António Guterres, també es van comunicar amb el líder esquerrà per telèfon, segons el seu equip de comunicacions.

I ahir a la nit Lula va rebre la ràpida felicitació dels Governs dels Estats Units, Espanya, França, Portugal i de la Unió Europea, així com de la gran majoria dels líders llatinoamericans.