Eleccions al Brasil

Corrupció i autoritarisme: les armes llancívoles dels seguidors de Lula i Bolsonaro

Els votants dels dos candidats destaquen amb més contundència els defectes del rival que les propostes pròpies a l’hora de justificar el seu vot

Els defensors de Lula temen l’autoritarisme de Bolsonaro, mentre els seguidors del president alerten del presumpte passat corrupte del seu adversari

  • Multimèdia: Bolsonaro, una mica més que un Trump sud-americà

  • Multimèdia: Lula contra Lula, el gir del «fill del Brasil» per vèncer Bolsonaro

Corrupció i autoritarisme: les armes llancívoles dels seguidors de Lula i Bolsonaro

PILAR OLIVARES / REUTERS / MAURO PIMENTEL / AFP /

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Tant Luiz Inácio Lula da Silva com Jair Bolsonaro, els dos candidats a la reelecció en la segona volta de les presidencials d’aquest diumenge al Brasil, s’han donat múltiples banys de masses per tot el país en les últimes setmanes per convèncer el màxim nombre d’electors i aconseguir la victòria davant el seu oponent. Uns actes que han concentrat milers de persones, gairebé totes fervents seguidors dels seus respectius candidats i, sobretot, grans detractors del rival. La majoria destaquen els defectes de l’adversari per justificar el seu vot, per sobre de les propostes del seu propi candidat.

En un acte electoral de Bolsonaro als afores de Rio de Janeiro, l’Ignacio, un treballador aturat de 53 anys, compara la possible arribada de Lula al poder amb la situació d’altres països llatinoamericans amb governs d’esquerres. «Hi ha països que han caigut en aquesta trampa que el comunisme i el socialisme són millors, però no ho són. No hi ha cap país del món on el socialisme hagi funcionat», afirma l’Ignacio amb contundència. Per a ell, la millor proposta de Bolsonaro és el combat a la corrupció, amb referència al procés que va portar Lula a la presó i que va ser anul·lat posteriorment pel Tribunal Suprem, que va al·legar parcialitat per part del jutge Sergio Moro.

Acusacions de corrupció

La suposada corrupció del Govern de Lula és també la principal raó per la qual la Mara, una comercianta de 50 anys, s’ha acostat a l’esdeveniment de Bolsonaro: «Fins i tot jo vaig arribar a votar Lula la primera vegada que va guanyar, tot i que després em vaig adonar que tenia un pla per destruir el nostre país. Ara és el moment perquè se’n vagi definitivament amb els diners que ja va aconseguir en la seva etapa com a president». La destrucció del país és el mateix temor que té la Miriam, jubilada de 69 anys. «Ja va tenir l’oportunitat de fer alguna cosa i no ho va fer. Només va robar i es va aprofitar de la seva posició per enriquir-se. No va fer res pel Brasil», afirma aquesta exvotant de Lula.

En l’acte del candidat d’ultradreta és habitual sentir els càntics «Lula, lladre, el teu lloc és a la presó» i «Globolixo», un terme despectiu per referir-se al principal grup mediàtic del país, que Bolsonaro acusa de manipular informació. A pocs metres d’allà, André Barbosa, un comerciant de 50 anys, explica que el principal motiu pel qual votarà l’actual president és la seva posició en contra del que qualifica d’ideologia de gènere. «No crec que sigui correcta una política que incentiva els més joves a tenir relacions amb homes i amb dones indistintament perquè decideixin el que els agrada. Això està passant al Brasil». Els arguments en contra dels drets LGTBI+ mobilitzen una part important de l’electorat de Bolsonaro.

Actituds antidemocràtiques

La falta de respecte del candidat d’ultradreta cap a les minories és precisament un dels motius pels quals els seguidors de Lula aposten per ell en aquestes eleccions. Al barri de Padre Miguel, als afores de Rio, milers de persones ovacionen el candidat d’esquerres quan llança un missatge contra el racisme al país. El Gustavo, un treballador de la petrolera estatal Petrobras, de 38 anys, afirma que una victòria de Bolsonaro posarà en perill els drets civils i el manteniment de les llibertats democràtiques. «Estem vivint un moment històric en què està en joc la supervivència dels valors democràtics davant un projecte de mort i destrucció de qualsevol marc de civilització», assegura el treballador.

Notícies relacionades

En els actes de Lula també són habituals els càntics contra Bolsonaro. La campanya de l’expresident ha plantejat l’enfrontament amb el seu rival com un duel de conceptes antagònics: l’amor contra l’odi, la veritat contra la mentida, la democràcia contra l’autoritarisme. I els seus seguidors, com Milton, reiteren aquest discurs. «Lula representa el poble i la democràcia, a diferència d’aquest Govern hipòcrita i autoritari. Aquest és el veritable motiu pel qual la gran majoria hem vingut avui», assegura aquest comptable de 56 anys. Altres persones, com Sheila Lima, professora de 64 anys, són taxatius: «Soc aquí per combatre la falta de respecte al poble brasiler, la mentida i la vergonya».

Els múltiples atacs entre els dos candidats han obligat el Tribunal Superior Electoral (TSE) a redoblar els seus esforços en la detecció d’acusacions sense fonament i notícies falses. La lluita pel votant que encara pot canviar el seu vot, que representa un 7% de l’electorat segons l’última enquesta de Datafolha, és més acarnissada que mai. L’objectiu ja no és ser el millor candidat, sinó ser menys dolent que el rival.