Segona tornada

Lula manté el seu avantatge en les enquestes dos dies abans de les eleccions

  • L’últim sondeig de Datafolha dona al candidat d’esquerres cinc punts per sobre de Jair Bolsonaro

  • L’ultradretà ha tornat a carregar contra el Tribunal Electoral poques hores abans del debat televisiu amb Lula

Lula manté el seu avantatge en les enquestes dos dies abans de les eleccions

EFE/Fernando Bizerra

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Luiz Inácio Lula da Silva sembla haver consolidat el seu avantatge davant un Jair Bolsonaro que ha tornat a atacar el sistema electoral i enrarir el clima que precedeix el segon torn de diumenge. Els candidats tornaran a veure’s cara a cara divendres a la nit als estudis de la televisió O Globo. Tant el president com el seu rival arriben precedits per una intenció de vot del 92% dels brasilers, que ja saben molt bé qui elegir. Només una situació anormal durant el debat podria modificar les seves preferències. De moment, la consultora Datafolha va estimar que l’abanderat del Partit dels Treballadors (PT), aliat en aquesta contesa amb un sector de la centredreta, obtindria diumenge el 49% dels sufragis, contra el 44% del president. Els vots en blanc i els vots nuls sumen un 5%, i els indecisos, un 2%. Si prenguessin només els vots vàlids, Lula arribaria al 53% i Bolsonaro, al 47%. La setmana passada, la relació entre tots dos era de 52% i del 48%.

Els motius de l’estancament de la candidatura del capità retirat són almenys dos, segons els analistes. L’escàndol que va protagonitzar l’exdiputat ultradretà Roberto Jefferson al disparar 20 vegades amb un fusell i llançar dues granades contra un carro policial, sembla haver espantat un petit sector de votants que havien pensat a optar per Bolsonaro. Un altre fet és assenyalat pels mitjans de premsa. El ministre d’Economia, Paulo Guedes, va expressar la seva intenció d’impedir que els salaris s’adeqüin al ritme de la inflació. Aquest projecte ha provocat una allau de comentaris negatius a les xarxes.

Nous suports

En les últimes hores, la societat va poder llegir o escoltar crides d’importants figures de la política local en favor de Lula. «Farà la seva vida encara millor», va dir als brasilers l’expresident Fernando Henrique Cardoso, que va compartir amb el líder petista les lluites per la recuperació democràtica, als anys vuitanta, i després es va distanciar ostensiblement. Un altre exmandatari, José Sarney, va assegurar, al pronunciar-se en favor de Lula, que «l’elector decidirà si vota pel final de la democràcia o per la seva restauració». Fins i tot el papa Francesc va anomenar de manera ambigua, però, alhora, eloqüent, a rebutjar la ultradreta. Seguint el seu exemple, un grup de bisbes catòlics va considerar que davant un «desafiament dramàtic», s’ha «d’elegir, de manera conscient i serena, perquè no hi ha lloc per a la neutralitat quan es tracta de decidir sobre dos projectes del Brasil». Un d’ells és «democràtic i l’altre autoritari».

Tranquil·litat als mercats

En aquest context, Lula ha buscat donar senyals del seu programa econòmic per calmar els mercats i els que encara desconfien de la seva candidatura. «La política fiscal responsable ha de seguir regles clares i realistes, amb compromisos plurianuals, compatibles amb l’enfrontament de l’emergència social que vivim i amb la necessitat de reactivar la inversió pública i privada per treure el país de l’estancament», va explicar a través d’un document. L’anomenada ‘Carta per al Brasil de demà’ conté 13 punts prioritaris. Lula va prometre, com en els seus anteriors Governs (2003-11), un paper rector de l’Estat, compatible amb l’exercici privat. «Invertirem en serveis públics i socials, en infraestructures econòmiques i en recursos naturals estratègics. Els bancs públics, i les empreses que indueixen el creixement i la innovació tecnològica, com Petrobras, exerciran un paper fonamental en aquest nou cicle». Alhora, «impulsarem el cooperativisme i l’economia solidària i popular. La roda de l’economia tornarà a girar».

La reacció de Bolsonaro

Notícies relacionades

Bolsonaro va tornar a sembrar la sospita sobre la transparència de la contesa i va parlar d’una suposada conjura de les ràdios del nord-est, on Lula és àmpliament favorit, que, va assegurar, no van transmetre milers d’hores de la propaganda gratuïta a què té dret el seu partit. El capità retirat va reclamar que el PT perdi la mateixa quantitat de publicitat que la seva candidatura. El Tribunal Suprem Electoral (TSE) va rebutjar el reclam.

«La campanya té un ull a les urnes i un altre en el cop d’Estat», va dir Malu Gaspar, columnista d’O Globo. «Ningú dubtava que Bolsonaro no acceptaria cap altre resultat per a aquestes eleccions que la seva pròpia victòria». Els empresaris d’ultradreta han acudit en ajuda del capità retirat. Treballadors de nombroses empreses han denunciat anomenats extorsionadors a votar en favor de la reelecció presidencial. D’acord amb el diari paulista ‘Estado’, les denúncies d’assetjament electoral augmenten un 2.577% entre la primera i segona tornada. «Es tracta d’una pràctica nociva perquè utilitza la fragilitat del treballador que està sotmès a una relació de poder privat», va dir Ana Cláudia Nascimento Gomes, fiscal del Treball a la ciutat de Belo Horizonte. Al seu torn, integrants de la població originària juruna, de la regió de Xingu, a l’estat de Mato Grosso, han sigut objecte d’un intent de compra de vots per part de bolsonaristes. No és l’únic cas conegut en territoris indígenes.