Eleccions legislatives als EUA

Pennsilvània: clau del Senat i laboratori per a Trump

Fetterman, el demòcrata que arrossega els efectes d’un ictus, lliura un complicat debat amb el republicà Oz

L’expresident planeja reproduir a l’estat l’estratègia del 2020 i atacar i desafiar resultats desfavorables

Pennsilvània: clau del Senat i laboratori per a Trump

EFE/EPA/Greg Nash

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A dues setmanes de les transcendentals eleccions de meitat de mandat als Estats Units els ulls de tot el país tornen de nou cap a Pennsilvània. L’estat frontissa apunta una vegada més a ser decisiu, en aquesta ocasió en la disputada baralla pel Senat, la cambra que els demòcrates controlen només pel vot de la vicepresidenta, Kamala Harris i on el 8 de novembre es voten 35 dels 100 escons.

Però Pennsilvània és també on té especial atenció posada Donald Trump, que pretén replicar allà l’estratègia del 2020 de qüestionar i desafiar resultats desfavorables, utilitzant aquesta nova croada com a «assaig general» d’una potencial carrera presidencial el 2024. I l’estat el sobrenom del qual és «la pedra angular» torna a ser al centre d’unes eleccions i, potser, a l’epicentre d’un altre terratrèmol polític.

La carrera al Senat

Les falles d’aquest sisme s’han anat movent en els últims mesos. Fa no tant John Fetterman, el vicegovernador que és candidat demòcrata al Senat, portava un còmode avantatge de més de 10 punts sobre el doctor Mehmet Oz, un cardiòleg que va ser popular figura mediàtica abans de fer el salt a la política i aconseguir, amb el suport de Trump, la nominació republicana.

Amb els seus dos metres d’estatura, tatuatges, perilla, el seu gust per bermudes esportives i dessuadores amb caputxa, Fetterman és un demòcrata d’imatge singular. Progressista però amb l’experiència de 13 anys com a alcalde de Braddock, una petita localitat a prop de Pittsburgh afectada per la desindustrialització i de majoria de població negra i de baixos ingressos, Fetterman connectava amb la classe treballadora i amb les seves preocupacions era vist com una bona opció de recuperar votants rurals de Trump en un estat en què Biden va guanyar el 2020 per només un punt, avalat especialment pels centres urbans.

Però Fetterman, que va patir un ictus al maig just abans de les primàries i arrossega seqüeles amb problemes de comprensió auditiva i d’expressió, ha anat veient com el seu rival escurçava les distàncies. El camp republicà qüestionava la capacitat del demòcrata d’estar físicament i cognitivament recuperat i preparat per exercir el càrrec. Però a més el doctor Oz anava avançat entre un electorat que, com a nivell nacional, està donant ales en aquesta recta final de campanya als republicans, que centren el seu missatge en la inflació, la lluita contra el crim o la immigració, qüestions en les quals Oz acusa Fetterman de mantenir posicions «extremistes» i «radicals».

Així la baralla ha arribat a estar encesa, fent que la lluita per l’escó a Pennsilvània, d’on es retira el senador republicà moderat Pat Toomey, estigui marcada al costat de les de Geòrgia, Nevada, Wisconsin, Arizona i Ohio com les que definiran el control de la Cambra alta.

Un debat incòmode

En aquestes circumstàncies s’arribava aquest dimarts a la nit a un debat entre Fetterman i Oz, un cara a cara on els candidats han reproduït en persona els agres atacs que fa mesos que lliuren en anuncis i missatges. Era un duel que el demòcrata s’havia resistit a lliurar davant les càmeres i en el qual s’havien habilitat mesures especials, com col·locar unes pantalles on Fetterman podia llegir per escrit transcripcions instantànies del que deien els moderadors i Oz. I segons alguns demòcrates, hauria sigut millor continuar negant-se a debatre (feia mesos que els republicans demanaven més d’un debat i que algun se celebrés abans del 19 de setembre, quan va començar el vot anticipat a Pennsilvània).

Tot i que com ha fet en els seus estrictament controlats i limitats actes públics el candidat ha insistit que està en el camí de la recuperació i preparat per servir, com han testificat els seus metges, durant l’hora del debat han quedat en evidència els seus problemes d’expressió, amb serioses dificultats per articular el seu discurs o trobar paraules. Aquests conflictes han sigut especialment significatius quan ha abordat les seves posicions polítiques sobre el ‘fracking’ i ha titubejat i donat una resposta inconnexa a una pregunta sobre declaracions del passat on rebutjava la tècnica d’extracció hidràulica, que és fonamental per a l’economia de Pennsilvània i que ara recolza.

L’actuació de Fetterman, que mai ha sigut un gran comunicador però a més s’enfrontava a un home que va tenir durant 13 anys el seu propi programa de televisió i s’espavila amb facilitat extrema davant les càmeres, ha sigut incòmoda. Ha arribat a ser definida a Axios de «dolorosa». I que en el debat, com fins ara, el demòcrata no hagi volgut comprometre’s a fer públics els informes mèdics complets sobre el seu estat no l’ajudarà.

Com reaccionaran els votants s’ha de veure, però la trobada també ha servit per recordar dues propostes polítiques molt diferents. Fetterman, per exemple, ha recolzat la pujada del salari mínim dels 7,25 dòlars actuals a Pennsilvània a 15; Oz, per la seva banda, ha defensat que «les forces del mercat s’han encarregat ja de pujar-lo». I tot i que arreu del país s’ha estat diluint la mobilització en rebuig de la decisió del Tribunal Suprem de derogar la protecció constitucional al dret a l’avortament que a l’estiu va donar un impuls als demòcrates, aquests sens dubte miraran d’explotar les paraules del Doctor Oz durant el debat. Tot i que des que va guanyar les primàries ha moderat una mica les seves radicals postures (va arribar a dir que qualsevol interrupció d’embaràs «continua sent assassinat»), aquest dimarts va declarar que la decisió l’han de prendre «dones, metges i líders polítics locals».

L’estratègia de Trump

Notícies relacionades

Els sondejos abans del debat mostren Fetterman només dos punts per sobre d’Oz, dins del marge d’error de les enquestes. I aquesta ajustada carrera no té en suspens només els demòcrates. L’expresident Trump ha estat mantenint reunions en persona i trucades amb aliats, activistes i advocats en les quals s’estan preparant plans per desafiar els resultats electorals si Oz no guanya contundentment a Fetterman o si el recompte el mateix 8 de novembre o després està ajustat.

La idea, segons va revelar la revista ‘Rolling Stone’, és replicar el repte que ja va realitzar en les presidencials del 2020 al recompte a Pennsilvània i en feus urbans demòcrates com Filadèlfia. I una font de la revista que ha parlat amb Trump d’aquest potencial escenari ha dit que l’exmandatari veu aquest repte als resultats de les eleccions de meitat de mandat com «un assaig general» de la seva possible campanya presidencial el 2024.