Crisi política al Regne Unit

Rishi Sunak: el primer ministre d’origen indi i multimilionari

Derrotat fa poc més d’un mes, l’exministre de Finances es converteix ara en el nou ‘premier’

Rishi Sunak: el primer ministre d’origen indi i multimilionari

JOHN SIBLEY / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Al setembre, se li va escapar l’oportunitat de ser primer ministre. A l’octubre, aquesta ambició s’ha fet realitat. Rishi Sunak no va llançar la tovallola quan Liz Truss el va derrotar en les primàries fa un mes. Ni va dimitir com a diputat, ni va marxar a treballar als Estats Units, com algun dels seus coneguts va suggerir. Va esperar la nova oportunitat i aquesta ha arribat molt abans del que esperava.

El Regne Unit té per primera vegada amb Sunak un primer ministre que no és de raça blanca, ni de religió cristiana. Va néixer a la ciutat anglesa de Southampton fa 42 anys en el si d’una família d’ascendència índia i religió hindú, que ell pràctica.

Fill d’un metge i una farmacèutica, és el més gran de tres germans i els seus pares van posar tots els mitjans per proporcionar-li una educació d’elit. A la Universitat d’Oxford, els seus professors el recorden com un alumne excel·lent, madur, que treballava molt dur. La política llavors li importava poc. El seu interès anava més aviat pel costat de les finances i el desig de fer diners. A la universitat, va formar part d’un club d’inversió i poc després de concloure els seus estudis va començar a treballar a la banca d’inversió Goldman Sachs.

Dona multimilionària

Va ser als Estats Units, quan feia un màster a la Universitat de Stanford on va conèixer la seva dona, Murty, filla d’un multimilionari indi, fundador de l’empresa Infosys, amb la qual es va casar el 2009. La seva dona té l’1% de la companyia del seu pare, una participació valorada en 690 milions de lliures (793 milions d’euros) i entre tots dos el matrimoni suma una fortuna de 839 milions d’euros. Sunak es va veure en dificultats quan a principis d’any es va saber que la seva dona figurava com a no resident a fi de pagar molts menys impostos del que hauria de pagar. Poc després Murty va anunciar que contribuiria al fisc com qualsevol altre britànic.

Sunak va arribar a la Cambra dels Comuns com a diputat el 2015 amb la victòria de David Cameron, però a diferència d’aquest es va declarar partidari del Brexit. El 2018 va aconseguir el seu primer càrrec a l’equip de govern amb Theresa May. Més tard va ser un dels primers a donar suport a Boris Johnson com a nou líder conservador, que ja al capdavant del govern el va nomenar secretari del Tresor. «Els ‘tories’ estan en perill. Només Boris Johnson ens pot salvar», va dir llavors Sunak. Pocs mesos després, la dimissió del ministre de Finances, Sajid Javid, el va propulsar vertiginosament i inesperadament a aquest càrrec de màxima responsabilitat.

Notícies relacionades

Amb fama de ser un treballador infatigable, Sunak, que a diferència de molts dels seus col·legues no beu alcohol, es va trobar de cop amb la crisi de la pandèmia. La resposta va ser posar en marxa un generós esquema d’ajudes urgents i subvencions similar als ertos en altres països d’Europa. A poc a poc, les desavinences amb el primer ministre van ser evidents. Johnson va voler la popularitat perduda amb els seus escàndols gastant més i més diners, mentre que Sunak volia imposar la disciplina fiscal, controlar el deute i augmentar certs impostos. La seva dimissió a principis de juliol va precipitar la caiguda de Johnson, cosa que li va valer ser titllat de traïdor.

Durant la campanya en les primàries, va acusar Truss de fantasiejar i va predir que el seu pla econòmic seria ruïnós. Els afiliats, molts d’ells simpatitzants de Johnson, no el van perdonar. Ara, sense que ningú l’hagi elegit a les urnes o entre la militància, es troba amb l’oportunitat de dirigir el país.