Crisi britànica

Rishi Sunak, favorit per ser el nou primer ministre del Regne Unit

La possibilitat que l’exministre de Finances es converteixi en ‘premier’ provoca una reacció positiva dels mercats financers

Rishi Sunak, favorit per ser el nou primer ministre del Regne Unit

TOLGA AKMEN / EFE

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Rishi Sunak va pel camí de convertir-se aquesta tarda en el nou primer ministre del Regne Unit, possibilitat que ja ha provocat una reacció positiva dels mercats financers i la pujada en la cotització de la lliura esterlina. L’exministre de Finances de Boris Johnson compta amb un clar avantatge davant la que ara és la seva única rival, Penny Mordaunt, en l’elecció de nou líder del Partit Conservador. Mordaunt lluita per aconseguir contra rellotge els avals necessaris per continuar en la competició. El resultat es donarà a conèixer a partir de les dues del migdia, hora britànica.

La victòria de Sunak sembla assegurada després que Johnson anunciés a última hora de diumenge que es retirava de la competició. Fins aquell moment, els seus aliats, ara furiosos, continuaven mantenint que es presentaria. La forta oposició dels seus propis col·legues del grup parlamentari el va portar a retirar-se. Gairebé dues terceres parts dels 357 diputats es negaven a recolzar-lo i fins i tot es posa en dubte que hagués aconseguit els 100 avals necessaris per a la seva candidatura. En el comunicat anunciant la seva retirada, Johnson assegurava que tenia 102 suports, però els mitjans britànics amb prou feines n’aconsegueixen comptabilitzar 70.

«Hi ha grans possibilitats que pogués tenir èxit en l’elecció amb els membres del partit Conservador i que, de fet, pogués tornar a Downing Street divendres. Però en el curs dels últims dies he arribat tristament a la conclusió que això no seria l’adequat. No es pot governar eficientment llevat que hi hagi unitat del grup parlamentari», assenyalava JohnsonSunak ha respost amb un educat elogi de comiat al seu rival: «Tot i que ha decidit no tornar a presentar-se per a primer ministre, confio de veritat que continuï contribuint a la vida pública, tant a casa com a l’exterior».

Legitimitat qüestionada

L’ara favorit havia sigut derrotat al setembre per Liz Truss. En les primàries, Sunak va advertir una vegada i una altra de les catastròfiques conseqüències que tindria el pla econòmic de la seva rival, una predicció que s’ha complert, fins i tot amb conseqüències més greus de l’imaginable. Sunak no va aconseguir llavors convèncer les bases del partit, que van preferir Truss. En aquesta ocasió podria alçar-se com a vencedor amb un mandat que ningú li ha atorgat. El Regne Unit tindria un primer ministre que no ha passat per les urnes i ni tan sols ha sigut elegit pels afiliats de la seva pròpia formació. Un candidat amb una legitimitat qüestionada per l’oposició i per alguns dels seus mateixos col·legues, que no ha exposat el seu programa de govern ni ha concedit ni tan sols entrevistes a la premsa.  «Els ‘tories’ estan a punt d’entregar les claus del país a Rishi Sunak sense que hagi dit una sola paraula sobre com governarà. Ningú ha votat això», ha declarat la número dos del Partit Laborista, Angela Rayner.

Enormes problemes

Notícies relacionades

L’elecció de Sunak hauria de tranquil·litzar els mercats financers que veien amb inquietud la tornada de Johnson. Els problemes, però, són enormes i de difícil solució, amb una situació de les finances públiques desoladora, una espiral en els preus que col·loca milions de famílies en la precarietat i unes divisions internes entre els conservadors que no cessaran, per no parlar del prestigi perdut pel Regne Unit en l’esfera internacional.

Nascut a la ciutat anglesa de Southampton fa 42 anys, d’ascendència índia, exbanquer, milionari, Sunak és un defensor a ultrança del Brexit, la desregulació i la reducció del paper de l’Estat en la vida pública.

Temes:

Regne Unit